I v době nízkých úroků vám slíbí vysoké zhodnocení peněz

17. 8. 2016 – 8:54 | Spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I v době nízkých úroků vám slíbí vysoké zhodnocení peněz
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Podvodných společností nabízejících zaručený vysoký výnos již v Česku bylo nespočet. A nyní se jim opět daří. Důvod? Nízké úrokové sazby. Lidé jsou ochotni skočit na nesplnitelné sliby.  

Pohádka je pokaždé jiná, ale stojí na stejných základech: Máme výborný dosud neobjevený systém, který umožní bez rizika dosahovat vysokých výnosů. A jsme ochotni se s tebou, drobný kliente, o naše zisky podělit. A výsledek je také vždycky stejný: Lidé, kteří nevěří svým očím, když místo slíbeného výnosu a jistoty nedostanou ani svůj vklad. Vždyť to přeci fungovalo! Jak to, že mi peníze nikdo nevyplatí?

Dnešní doba nízkých úrokových sazeb spojená s minimálními výnosy nejen na spořicích účtech podvodníkům ještě nahrává. Dokládá to i výzkum finanční gramotnosti Ministerstva financí ČR zpracovaný agenturou ppf factum, který bude součástí mezinárodního průzkumu finanční gramotnosti OECD. Podle jeho závěrů by nabízenou podezřelou investiční příležitost využilo až 50 % dotázaných – výrazně více než v roce 2010.

Graf 1: Představte si, že máte k dispozici 100 000 Kč a byla vám nabídnuta investice se zhodnocením 20 % ročně s tím, že investice je velmi bezpečná a k vašim penězům budete mít kdykoliv volný přístup. Využijete této nabídky?

podezrela-investice-01

Zdroj: MF ČR, Výsledky měření úrovně finanční gramotnosti dospělé populace České republiky 2015

Za pět let od posledního průzkumu finanční gramotnosti vzrostla ochota vložit peníze na základě slibu vysokého zhodnocení dvojnásobně. Jedním z důvodů jsou současné nízké úrokové sazby nabízené bankami. Jako hlavní důvod, proč by lidé nabídku využili, uvádějí, že se jedná o výhodnou nabídku s vysokým úročením (85 % lidí, kteří by nabídku spíše nebo zcela jistě přijali).

Ovšem ani lidé, kteří by nepřiměřenou investiční nabídku odmítli, tak zdaleka nečiní jen kvůli zhodnocení její rizikovosti a možnosti podvodu (65 % z lidí, kteří by nabídku spíše nebo zcela jistě odmíntli).  Častým důvodem je i obecný strach z investic (9 %) či potřeba hotovosti a využití peněz jiným způsobem (6 %).

Graf 2: Důvod využití/nevyužití podezřelé investiční nabídky

podezrela-investice-02

Zdroj: MF ČR, Výsledky měření úrovně finanční gramotnosti dospělé populace České republiky 2015

Roste finanční negramotnost? Nemusí…

Míra přijetí nepřiměřené a nereálné investiční nabídky mezi lety 2010 a 2015 vzrostla. Důvodem ovšem nemusí být nižší finanční gramotnost, pouze čas a zastřená paměť. V rámci finanční krize po roce 2008 byla odhalena a silně medializována řada podvodů na principu Ponziho schématu. Lidé tak měli na očích nebezpečí „výhodných nabídek“ a byli obezřetnější.

Koncem roku 2008 byl odhalen historicky největší podvod z dílny zakladatele technologické burzy NASDAQ a své investiční společnosti Bernarda Madoffa. Navzdory několika kontrolám ze strany americké komise pro cenné papíry se mu podařilo několik desetiletí „podnikat“ formou Ponziho schématu a připravit investory (včetně hedge fondů a investičních bank) o 65 mld. USD. Nebýt finanční krize a potřeby likvidity ze strany investorů, zřejmě by úspěšně podváděl dodnes. Takto si vysloužil vězení na 150 let.

V polovině roku 2009 zadržela FBI za podobný podvod též Allena Stanforda. Zpronevěřil prostřednictvím Ponziho schématu sice „jen“ 7 mld. USD, ale i tak si vysloužil pobyt ve věznici po dobu 110 let.

Bez odhalených podvodů nebyla ani česká kotlina. Ve stejných letech dolétalo např. letadlo Edbusy či Company Management, které se místo investic soustředili na „poskytování“ levných půjček, které díky „výhodným“ investicím není třeba splácet, Astraia CZ, která založila „úžasný systém“ na principu investičních životních pojistek, All Property Ltd. (APL), které se zaštiťovalo investicí do dubajského realitního boomu, či Business Angels Investment, které mělo mít neomylné špičkové odborníky snad ve všech oblastech finančního trhu. A řada dalších.

Není tak divu, že se lidé stali obezřetnějšími, což se v průzkumu MF ČR v roce 2010 také projevilo. Pak ale opadla (snad i díky ostražitosti střadatelů) podvodná vlna a byl chvíli klid. S ním a nízkými úroky lidé opět ztrácí soudnost a rozvahu a snadněji se nechají napálit.

Jak podvody na principu Ponziho schématu fungují

(Disclamer: Toto není návod, jak podvod vytvořit, ale návod pro potenciální oběti, na co si mají dát pozor.)

Nejdůležitější je námět

Investice (i ty skutečné) prodává příběh. Chcete investovat do realitního boomu? Nebo ekologicky? Nechcete podporovat zbrojní průmysl? Prodej cigaret? Pak i takové investice můžete mít. Zpravidla jsou v nabídce investičních společností stále, stačí si vybrat. Občas s některým tématem vyroste nový investiční námět (už některá investiční společnost nabízí veganský podílový fond? Nevím…).

Podvodné investice jsou na tom obdobně, jen se mnohem víc drží aktuálních trendů. Svého času fungovala Dubaj, jindy jsou to solární panely, zlato, forex (většina podvedených ani neví, co to slovo znamená) či dokonce i obyčejné nic.

Slib jistoty

Nejdůležitější je slíbit jistotu a garance. Proč? Lidé, kteří rozumí investičnímu riziku, jsou schopni odhalit podvodná schémata mnohem snáze než lidé, jejichž nejvyšším ternem byl převod peněz na lépe úročený spořicí účet. Podvody nejsou mířeny na investory, ale na střadatele – ty, kteří chtějí „mít hlavně jistotu“.

Jistota se v podání nezkušených střadatelů pozná podle nominální stability. Inflace je netrápí, tu v souvislosti s úsporami nevnímají. Pokud by ale hodnota jejich investic měla kolísat byť v řádu jednotek procent, budili by se nočními můrami. Bude-li jim podvodná společnost ukazovat hladký růst jejich investice, budou spokojení. Tedy, dokud nebudou chtít peníze vybrat.

Slib výnosu

Neméně důležité je zahrát na notu chamtivosti: Slíbit výnos, který oslní. Nesmí být ale zas tak velký, aby nevypálil oči. Správné nastavení výnosu je skutečná alchymie. Je-li moc velký, vzbudí podezření i u laické veřejnosti. Je-li moc malý, nepřiláká dostatečně rychle dostatek obětí.

Peníze kdykoli?

Dostupnost peněz u podvodných schémat je potřeba na jednu stranu co nejvíce omezit, na druhou ale přislíbit možnost výběru pokud možno kdykoli. I z průzkumu finanční gramotnosti vyplývá, že 79 % respondentů považuje za důležité mít peníze kdykoli k dispozici.

Slibem ovšem podvodník neurazí. Jakmile nebude chtít peníze vyplatit, prostě je nevyplatí.

Dosud vyplácel…

Častý argument překvapených podvedených je, že dosud vše fungovalo a výnosy byly vždy připsány, vklady v případě potřeby vypláceny… jak je možné, že je to najednou jinak?

V prvé řadě asi takto: Dejte mi 100 tis. Kč (USD, EUR…) a já vám budu ročně vyplácet 10% výnos. Pokud nic neutratím pro sebe, mám v klidu jen z vašich peněz na výplatu vašich výnosů na 10 let. Jistě, něco utratím. Z něčeho chci žít a ukázat, jak úspěšnou mám firmu, zároveň distribuce podvodných schémat není levná záležitost. Ale i tak mi na pár let výplat zbude.

- Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články