Jak na investiční byt? Spekulanti vydělávají miliony na nových bytech

23. 11. 2016 – 0:00 | Investice | Martin Slapnička | Diskuze:

Jak na investiční byt? Spekulanti vydělávají miliony na nových bytech
Ilustrační foto | zdroj: Central group

Kam investovat v době nízkých úrokových sazeb? Lidí, kteří vkládají své úspory v kombinaci s hypotékou do investičních nemovitostí, přibývá. Cílem ovšem není jako dosud vydělat na pronájmu, ale stále častěji i na růstu ceny. Spekulace jim může mnohdy vynést i miliony během několika let.

Zatímco dříve kupovali byt na investici převážně cizinci, dnes převažují Češi. Investičním nákupům nemovitostí nahrává příznivá ekonomická situace, levné hypotéky i snaha najít investiční alternativu pro zhodnocení úspor v době velmi nízkých úrokových sazeb.

„Stále více lidí si totiž uvědomuje, že byt je lepší investicí, než nechat peníze v bance. Koupě bytu může být i alternativou spoření na penzi,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Lokalita, lokalita, lokalita

Někteří developeři zaznamenávají v posledních letech značný nárůst podílu investičních bytů. „Zatímco ještě před čtyřmi lety jsme prodali na investici 10 až 12 procent bytů, z celkových loni prodaných 900 bytů jich už byla na investici třetina,“ říká Evžen Korec. Největší zájem bývá o menší investiční byty, které jsou i cenově dostupnější. „Nejvýhodnější jsou garsonky a malometrážní byty v Praze,“ doplňuje Evžen Korec.

Podíl investičních bytů je u jiných developerů dlouhodobě stabilní. „Na investici kupují u nás zájemci dlouhodobě zhruba čtvrtinu bytů. Záleží přitom na lokalitě. V okrajových typicky rodinných čtvrtích často podíl těchto bytů klesá pod 10 procent, naopak v blízkosti centra je tento podíl vyšší,“ říká tisková mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Prodej investičních nemovitostí závisí především na lokalitě i podle obchodního ředitele Trigemy Petra Pospíšila: „Záleží na tom, o jaký projekt se jedná. Pokud je v blízkosti metra a má v okolí dobrou občanskou vybavenost, může se tento podíl pohybovat až okolo třiceti procent všech bytů.“

Výnosy z pronájmu stále častěji nebývají jedinou motivací nákupu investiční nemovitosti, a to i přesto, že v současné době mnohdy překročí splátky hypotéky. Zájemci o investiční byty začali sázet také na růst cen.

Čím dříve koupíte, tím více vyděláte

Lidé, kteří nakoupí byt od developerů již v době zahájení výstavby, mají obvykle výhodu nižší ceny. Developeři nastavují nižší ceny, aby nalákali kupující, kteří kupují byt na papíře a podstupují tak větší riziko, protože si byt nemohou fyzicky prohlédnout.

Od prvního výkopu do kolaudace často uběhne i několik let. Cena za metr čtvereční může během těchto let vzrůst o tisíce i desetitisíce korun. Růst cen ale většinou pokračuje i při postupném zabydlování a v konečném součtu mohou spekulanti na včasném nákupu bytu vydělat i miliony. „V podstatě každý, kdo od nás koupil byt v průběhu výstavby, na něm již nyní vydělal. A s postupným zabydlováním projektu cena bytů ještě dále poroste,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. „Již jsme se setkali s případem, kdy investor nabízel po kolaudaci projektu byt v inzerci na sekundárním realitním trhu o 40 procent dráž, než ho v začátku výstavby od nás koupil,“ dodal.

Příkladem může být byt 4+kk, který majitel získal od developera za sedm milionů korun a po dokončení ho prodal za téměř osm milionů korun. U menších bytů může být zhodnocení ještě výraznější. Byt 2+kk, za který majitel zaplatil developerovi 3,7 milionu korun, je prodáván nyní na realitních serverech za 4,7 milionu korun.

-Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články