Zpět na články

Psí konzervy mohou obsahovat látku používanou pro utrácení psů

Americký spotřebitelský server Consumerist varuje pejskaře před konzervami Evanger‘s Hunk of Beef. Na trh se dostala várka těchto prémiových bezlepkových konzerv, která byla kontaminována pentobarbitalem sodným, tedy látkou, která se používá například k utrácení toulavých psů. Výrobce již přistoupil ke stahování nebezpečné šarže konzerv z trhu. dTest varuje, že konzervy mohou být k objednání i v České republice.

Ilustrační foto Ilustrační foto, zdroj: NašePeníze.cz

Koncem ledna letošního roku jeden chovatel z amerického státu Washington otevřel konzervu Evanger’s Hunk of Beef a rozdělil ji mezi své čtyři mopsy. Psi začali jevit známky otravy a museli zamířit k veterináři, jeden z nich však otravu nepřežil.

Konzerva prémiového bezlepkového krmiva totiž byla kontaminována pentobarbitalem sodným. Jedná se o látku, která se používá pro zmírnění epileptických záchvatů, ale také pro bezbolestné utrácení psů a koček, v některých státech i pro lidskou eutanázii.

Nejednalo se jen o výjimečný případ, kdy by se nebezpečné látky našly v jedné konzervě. Kontaminována byla celá šarže. Výrobce Evanger’s na situaci okamžitě zareagoval a stáhl ji z trhu. Z bezpečnostních důvodů pak pro jistotu stáhl i čtyři další šarže vyráběné v podobném čase.
Pejskaře výrobce nabádá, aby tyto konzervy neotevírali a navrátili do obchodu. Konkrétně se jedná o výrobek Evanger’s Hunk of Beef vyrobený v červnu 2016 s trvanlivostí do června roku 2020. Závadné či podezřelé šarže pak nesou označení 1816E03HB, 1816E04HB, 1816E06HB, 1816E07HB a 1816E13HB. Jednalo se o výrobky určené převážně pro americký trh, toto prémiové krmivo je ovšem možné zakoupit i v českých e-shopech. Ostražitost je proto na místě.

I doplňky v prémiové či bio kvalitě mohou někdy obsahovat škodlivé či dokonce životu nebezpečné látky. Z amerického státu Ohio je známý případ gourmetského řetězce Bar 145, proslulého krvavými hamburgery připravovanými pouze při 62 stupních Celsia, tedy 145 stupních Fahrenheita. Zdejší tepelně nedostatečně upravené výrobky spustily epidemii nákazy bakterií e.coli. Z Česka je zase dobře známý případ sendvičů Egg Benedict z loňského Apetit Pikniku, ze kterých se konzumenti nakazili salmonelózou.

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články