Banky chtějí půjčovat až 90 procent z ceny nemovitosti

29. 4. 2019 – 13:16 | Hypotéky | red | Diskuze:

Banky chtějí půjčovat až 90 procent z ceny nemovitosti
zdroj: freeimages.com

Česká spořitelna přišla s novinkou na podporu lidí, kteří si berou svou první hypotéku. Nově nabízí možnost získat hypotéku do 90 procent hodnoty zástavy nemovitosti. Novinka je určena těm, kteří doposud podle katastru nemovitostí žádnou nemovitost nevlastnili. Nabídka tedy není omezena věkem, ale vlastnictvím.

Pro mladé lidi, kteří si pořizují první bydlení, je prý nejvíce limitující právě nutnost mít naspořeno alespoň 20 procent z hodnoty nemovitosti.

Na základě doporučení České národní banky dodržujeme 15% limit u hypoték s 90% LTV již více než dva roky. Nicméně od zavedení dalších regulatorních doporučení ČNB v říjnu 2018 prudce stoupl počet klientů, kteří nemají dostatek vlastních prostředků na nákup bytu. Prvobydlení je proto určeno speciálně pro ty klienty, kteří zatím žádnou nemovitost nevlastní a chtějí financovat nákup prvního bytu,“ říká Radek Vachulka, manažer bydlení České spořitelny a dodává, že v rámci Prvobydlení mají klienti nárok na standardní úrokové sazby a fixace z hypotečního ceníku banky. To znamená, že úroková sazba bude stejná, jak pro 90% hypotéky, tak pro 80%.

Věkové omezení, je podle České spořitelny spíše diskriminující. Takže novinku mohou využít i starší lidé, kteří doposud nevlastnili žádnou nemovitost. Podle Eurostatu žije ve vlastním bydlení 78,5 procenta Čechů, přitom celkově v zemích EU28 žije ve „vlastním“  69,3 procenta obyvatel.

Další omezení novinka od České spořitelny přeci jen má a týká se výše hypotéky, kterou banka v tomto případě poskytne jen do pěti milionů korun.

Průměrná výše hypotéky se u našich klientů pohybuje okolo dvou milionů korun. Předpokládáme, že většina klientů, kteří budou žádat o úvěr v rámci Prvobydlení, tak nejspíš nevyužije maximální výši úvěru pět milionů korun,“ říká Vachulka a dodává: „Jakkoli můžeme v souladu s doporučením ČNB nabízet Prvobydlení jen do výše 15 % našeho ročního hypotečního portfolia, předpokládáme, že budeme schopni uspokojit poptávku pro tisíce klientů ročně.

ČNB by s novinkou problém mít neměla

Prvobydlení se stále řídí doporučením ČNB. Hypotéky s 90% LTV mohou totiž tvořit 15 % z celkového objemu poskytnutých hypoték.

Podle průzkumu agentury Ipsos pro Českou spořitelnu, více jak 40 procent dotázaných vnímá jako největší překážku k pořízení vlastního bydlení nedostatek vlastních financí. Hypoteční úvěr má podle průzkumu jen třetina mladých lidí do 36 let.

Graf 1: Co mladé trápí z hlediska hypoték nejvíce?

Zdroj: Česká spořitelna

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články