Cena benzínu i nafty bude pravděpodobně klesat

13. 7. 2015 – 12:57 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Cena benzínu i nafty bude pravděpodobně klesat
Pro Čechy, kteří letos za litr benzínu platí o víc než čtyři koruny méně, než v loňském roce, by snižování ceny ropy mohlo znamenat další zlevnění pohonných hmot. Jak velký ale pokles cen bude, závisí především na samotných obchodnících. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Řidiči by na českých silnicích letos mohli tankovat ještě levněji, než doposud. Ceny benzínu a nafty budou totiž zřejmě i nadále klesat. Může za to nadbytek ropy na trhu a snížení celosvětové poptávky po ní.

Cena ropy na světových trzích je čím dál nižší. Může za to fakt, že její těžba dalece přesahuje poptávku a trhy jsou jí přezásobeny. Oproti loňským 115 dolarům stojí teď jeden barel mezi 50 až 60 dolary, píší Novinky.cz

V příštím roce by poptávka po ropě měla klesnout ještě víc, ze současných 1,4 miliónů barelů denně na 1,2 miliónů. Oproti tomu dodávky ropy ropným kartelem OPEC a jinými producenty stále rostou. Už teď je jasné, že trh nebude schopen nadměrné dodávky absorbovat příliš dlouho. Přesto se kartel OPEC rozhodl těžbu nesnižovat.

Podle Mezinárodní agentury pro energii bude uvedení do rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou trvat pravděpodobně až do příštího roku. Dodávky od producentů, kteří nejsou členy OPEC, v loňském roce rapidně stouply. Letos by ale měly poklesnout o téměř milión a půl na 1 milión barelů denně .

Pro Čechy, kteří letos za litr benzínu platí o víc než čtyři koruny méně, než v loňském roce, by snižování ceny ropy mohlo znamenat další zlevnění pohonných hmot. Jak velký ale pokles cen bude, závisí především na samotných obchodnících. Jsou totiž svazováni poměrně vysokými daněmi a taky vlastní neochotou rychle zlevňovat.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články