Cena elektřiny roste a poroste dál. Kdo si připlatí?

27. 8. 2018 – 11:40 | Energie | red | Diskuze:

Cena elektřiny roste a poroste dál. Kdo si připlatí?
zdroj: freeimages.com

Za elektřinu letos platíme nejvíc za posledních šest let. Na konci minulého týdne už překročila hranici padesáti eur za megawatthodinu. Ceny porostou zhruba o pět procent i příští rok. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Kvůli zdražování uhlí a emisních povolenek, které si musí kupovat především uhelné elektrárny za vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, už v letošním roce vyrostly ceny na burze o třetinu.

Dodavatelé původně zdražovat elektřinu nechtěli, postupně k tomu ale začínají přistupovat. "I přes dramatický nárůst cen v loňském roce zůstaly maloobchodní ceny Centropol Energy minulý rok nedotčeny. Nyní jsme již ale museli na jejich růst reagovat. Ceny našich produktů doznaly mírných změn, došlo k navýšení v řádu jednotek procent," říká mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil. Zvyšování cen se ale týká například i MND, E.ONu, ČEZu nebo Pražské energetiky. I proto se může spousta zákazníků rozhodnout k přechodu ke konkurenci.

Nejvíce si připlatí zákazníci, kteří si nenechali zafixovat ceny. To znamená, že obchodníci pro zákazníka nakoupí elektřinu dopředu a klient tak není ovlivněn výkyvy na burze.

Momentálně se zdražování dotkne spíše větších firem než domácností. To může české firmy znevýhodnit na globálních trzích.

Zdroje:
Hospodárske noviny

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články