Ceny bytů budou klesat predikují makléři

10. 3. 2019 – 17:12 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Ceny bytů budou klesat predikují makléři
Ilustrační foto: bytový dům | zdroj: Moravostav.cz

V cenách bytů prý máme za sebou jedno z nejhorších období. Podle realitních makléřů se začalo blýskat na lepší časy. "Myslím, že v současné době můžeme hovořit o cenovém stropu. Ceny budou mírně klesat," říká ředitel pobočky realitní kanceláře Josef Dolanský.

Ceny bytů v některých regionech stagnují, nebo dokonce klesají. Podle realitních makléřů je to důsledek zpřísnění podmínek pro získání hypotéky. Ekonomové ale mají opačný názor. Zdražování nemovitostí se prý jen tak nezastaví. Bytů je totiž stále málo a je po nich velká poptávka.

Ceny bytů zatím klesají

Například v Libereckém kraji šly ceny bytů téměř o šest procent dolů. Na severu Čech zaplatíte v průměru nejméně za metr čtvereční. Podobně je na tom východ Moravy. "Možná v některých lokalitách s vyšší mírou nezaměstnanosti. Tedy sever Čech, sever Moravy," vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

Podle realitních makléřů teď budou nejrychleji klesat ceny nemovitostí na panelákových sídlištích. Je tam totiž větší možnost výběru bytů. "Vše záleží na tom, jaká je to lokalita a jací jsou tam lidé," říká realitní makléř Martin Vaš.

Za zlevňování nemovitostí prý částečně může i zavedení přísných podmínek pro získání hypotéky. "Zkoušeli jsme dostat hypotéku na jeden byt a nepodařilo se. Bude to horší," popsala svou zkušenost Lucie Beranová.

Přestože jsou ekonomové ke snižování cen bytů skeptičtí, realitní makléři věří v opak. "Bude míň poptávajících, kteří se hůř budou dostávat k hypotečním úvěrům," dodává Dolanský.

Problémem je i nedostatek bytů. Jen v Praze jich chybí 20 tisíc a nové byty jsou rezervované ještě před dostavbou.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články