Ceny bytů letí nezadržitelně vzhůru

25. 6. 2017 – 18:21 | Bydlení | red | Diskuze:

Ceny bytů letí nezadržitelně vzhůru
Ilustrační foto | zdroj: Central group

  Česká národní banka (ČNB) se snaží krotit bobtnající realitní bublinu. Avšak zatím bezúspěšně. Ceny nových bytů v Praze trhají další rekordy a ani nadcházející měsíce by změnu trendu přinést neměly. Přestože poptávka po bydlení klesá, na výrazný propad nabídky nestačí.  

„Dlouhodobě je zjevné, že problém na pražském rezidenčním trhu je na straně malé nabídky, nikoli vysoké poptávky. I poptávka totiž meziročně klesla o téměř 20 % oproti stejnému období roku 2016, přesto ani pokles poptávky nedokáže vyrovnat významnější pokles nabídky,“ připomíná Petr Hána, manažer v oddělení nemovitostí v Deloitte.

Ceny lámou rekordy

Podle Deloitte Develop Indexu se průměrná nabídková cena nových volných bytů poprvé dostala za hranici 90 tisíc korun za metr čtvereční. Během března a dubna letošního roku vzrostla o 2,1 % na 90 400 korun, meziročně šlo o nárůst o 23 %.

Růst cen je podle Petra Hány způsoben především tím, že jsou velmi rychle vyprodávány nové menší a levnější byty. Na trhu tak zůstávají větší a dražší. Ceny rostou i díky většímu počtu menších a dražších projektů v centru města, které vznikají na úkor větších celků na perifériích Prahy.

Povolování staveb vázne, developeři nemají co nabízet

Na růst cen tlačí také nedostatečná nabídka, kterou brzdí zdlouhavý povolovací proces. A navíc nabídkové straně nepomohly ani jarní měsíce, který bývají pro developery nejúrodnější.

„Aktuálně se blížíme kritické vyprodanosti celého trhu, v letošním březnu a dubnu se v nabídce objevilo o 25 % méně nových bytů než v loňském roce, a dokonce téměř o 40 % méně než předloni. Květen je na tom ještě hůře. Aktuálně je v celé Praze v nabídce pouze 738 dokončených bytů, 2000 je rozestavěných s dokončením do jednoho až dvou let. Odhadem za dva roky bude dokončeno 1337 bytů, které jsou ale zatím pouze na papíře,“ vysvětluje Milan Roček, jednatel portálu www.CenovaMapa.org.

Zlepšení je v nedohlednu

„Zlepšení nebo změnu trendu ale nelze bohužel očekávat v nejbližších měsících a ani letech, protože například v loňském roce byla povolena výstavba pro nejméně nových bytů za posledních 20 let – pouze 1 304. Dlouhodobým problémem je tak velmi složitý legislativní proces, který developerům neumožňuje flexibilně reagovat na poptávku, která je v posledních letech tvořena zejména přirozeným socioekonomickým a demografickým vývojem,“ dodává Petr Hána.

ČNB ví o růstu cen své

Růst cen nemovitostí potvrzuje i ČNB. Podle zprávy o Finanční stabilitě vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ceny bydlení meziročně o 11 procent a zařadily se mezi nejvyšší v Evropské unii. Tempo růstu cen bytů navíc výrazně překonalo tempo růstu mezd.

„Ceny nemovitostí se již loni dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlejší v Evropské unii a podle našich analýz jsou ceny bytů v České republice mírně nadhodnocené,“ uvedl ke zprávě ředitel odboru finanční stability ČNB Jan Frait.

Zároveň roste velmi rychle i tempo objemu úvěrů na bydlení a zvyšuje se i průměrná částka úvěrů. „To podporuje růst cen nemovitostí, a to se vrací do (růstu) úvěrů. Stávající dynamika není udržitelná,“ dodal Jan Frait.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články