Ceny v Chorvatsku: Cenové porovnání s Evropou

1. 7. 2018 – 9:25 | Naše peníze | Martin Slapnička | Diskuze:

Ceny v Chorvatsku: Cenové porovnání s Evropou
Ilustrační foto | zdroj: Martin Slapnička

Začněme tím, že v letošním roce se proti loňsku nijak zásadněji nezvýšily náklady na cestu českých turistů k Jadranu. Tím máme na mysli, že sice zhruba o 10 % narostlo mýtné, ale to se každoročně na začátku turistické sezóny v Chorvatsku zvedá, aby po ní opět kleslo.

Pohonné hmoty jsou sice dražší než v ČR, ale nijak zásadně a popravdě rostou v celé Evropě. Jedinou položkou, která se letos zvýšila, je tak zvaný ubytovací poplatek, které se platí k ubytování. A co pobyt tam?

Obecná informace říká, že na Jadranu je draho. Je to tak? Portál Expatistan porovnal ceny celkem 516 druhů zboží, služeb, lokální dopravy v celkem 2 189 městech, a jaký z toho plyne závěr?

Základní – dokonce i dvě nevyhlášenější centra turistiky na Jadranu, tedy města Split a Dubrovník, jsou v průměru o 20 % levnější než několik desítek evropských měst. Ještě, než se pustíme do podrobností, je na místě vysvětlit: Split, Zadar, Rijeku nebo Pulu či Dubrovník není na místě srovnávat s Berounem nebo Libercem či dalšími podobnými městy. Hovoříme o přímořských turistických centrech, takže je na místě porovnání s podobnými místy například u Středozemního moře v Itálii a podobně.

Z toho pak vyplývá, že třeba Split a Dubrovník večeře v průměrné restauraci, kapuccino v zahrádce, nelko nápoj v obchodě i restauraci, rychlý oběd nebo fast food a podobně jsou o 26 % levnější než v italských Benátkách, o 29 % než ve francouzské Nice, o 10 % než v černohorské Budvě.

Pokud budeme porovnávat naopak evropská centra, pak obě jadranská města jsou o 13 % levnější než irský Dublin a o 57 % levnější než švýcarská Ženeva.

Řeknete si oprávněně, co nás je po celém světě, nás zajímá jedno – je ve Splitu nebo Dubrovníku dráž než v Čechách? Jediným porovnatelným městem je z turistického hlediska Praha. Takže: v průměru jsou ceny zboží a služeb v české metropoli o 11 % nižší než na jadranském pobřeží. Konkrétně, oběd ve Splitu českého turistu vyjde o 23 % dráž než doma. Ovšem „nejdrastičtější“ je porovnání cen piva v ČR a Chorvatsku. V této dovolenkové destinace našince přijde o 70 % dráž.

Realita? Dráž než u nás, levnější než u moře jinde v Evropě

Co z toho plyne? Jednak rozdíl, který byl a nadále zůstává mezi příjmy lidí na západ od nás a v ČR. My pracujeme asi za třetinu výplaty. Tomu pak odpovídá náš pohled na ceny i u Jadranu. Pro Čechy jsou o zhruba desetinu vyšší než doma, ale z druhé strany asi o čtvrtinu nižší než v dalších přímořských evropských destinacích.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články