Češi jsou šťastnější než Italové a Francouzi. Kde jsou lidé nejšťastnější?

27. 11. 2017 – 10:15 | Životní styl | red | Diskuze:

Češi jsou šťastnější než Italové a Francouzi. Kde jsou lidé nejšťastnější?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Nejšťastnější zemí světa je podle studie pro letošní rok Norsko. Česko skončilo v pořadí 155 států na 23. místě! Předstihlo například Francii, Itálii a Slovensko. Od minulého roku si Česko polepšilo celkem o čtyři příčky.

Žebříček o štěstí ve světě vypracovává na zakázku OSN Columbijská univerzita v New Yorku. Odborníci hodnotí jednotlivé země na základě takzvaného indexu štěstí. Ten tvoří faktory jako například délka života, korupce, hrubý domácí produkt na obyvatele, dostupnost zdravotní péče, svoboda se rozhodovat,  bezpečnost a štědrost spoluobčanů.

Většina nejšťastnějších zemí patří také k nejbohatším – Norsko, Finsko, Dánsko, Island. Příjem ale není podle autorů studie tak důležitým faktorem štěstí, jako je osobní svoboda a podpora společnosti.

Česká republika je s indexem 6,6 na 23. místě. Umístila se lépe než sousední Polsko (46. místo) a Slovensko (40. místo). Na opačném konci žebříčku je Burundi, Tanzanie a například Sýrie.

Země v první desítce hodnocení mají index vyšší než 7. Kromě skandidávských států v ní je například Nizozemsko, Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

Index štěstí 2014-2016

index štěstí Index štěstí | zdroj: http://worldhappiness.report

Zdroje:
http://worldhappiness.report

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články