Češi patří stále spíše mezi chataře, než cestovatele

18. 8. 2014 – 0:10 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Češi patří stále spíše mezi chataře, než cestovatele
Chaty vedou, hoteliéři se musí snažit. I když lidé rádi cestují po České republice, s oblibou jezdí spíše do chatek nebo právě ke známým na chalupu. Pokud už jedou do hotelu, chtějí hlavně luxusní odpočinek. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Byt v paneláku a chata za Prahou. Stále klasické rozložení nemovitého majetku dospělých lidí. I o prázdninách si lidé raději chaty pronajímají a hoteliéry žádné velké výdělky nečekají. Co se týče chat, tak víc podobných objektů mají jen Švédové.

Většina lidí má o dovolená jasno už v lednu. Celé léto stráví na chatě. Stěhují se tam hlavně důchodci, kterým léto v metropoli nedělá zrovna dobře. Babičky a dědečkové pak na dva měsíce dostanou na starosti vnoučata a rodiče je jezdí navštěvovat jen o víkendech.

Chaty vedou, hoteliéři se musí snažit

I když lidé rádi cestují po České republice, s oblibou jezdí spíše do chatek nebo právě ke známým na chalupu. Pokud už jedou do hotelu, chtějí hlavně luxusní odpočinek.

I přesto, že Česká republika patří k zemím, kde jsou dobré předpoklady pro cestovní ruch, počet domácích návštěvníků klesá. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činil pokles v prvním čtvrtletí tohoto roku meziročně 4,7 procent. „V letních měsících cestuje po Česku asi 2,8 milionů tuzemských turistů. Dovolené však tráví převážně na svých chatách a chalupách nebo si tyto nemovitosti pronajímají. Také navštěvují příbuzné a známé,“ objasnila tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Provozovatelé ubytovacích zařízení se tak snaží hledat řešení, jak návštěvníky přilákat. „Předpokládám, že hoteliéři půjdou cestou zkvalitnění a rozšíření palety nabízených služeb. Co se týče případných slev, vidím prostor spíše v navýšení nabídky různých věrnostních programů než v samotném snížení cen,“ popsal situaci analytik Jiří Šimara ze společnosti CYRRUS.

V zimě byt, v létě chata

Pokud lidé pracují, využívají chaty jen v létě, maximálně v jiných ročních obdobích o víkendu. Jak ale pracovní povinnosti skončí, ve městech se jim zůstávat nechce.

Někteří lidé prodávají byty ve velkých městech a stěhují se do chat a chalup na stálo. Už nepotřebují být blízko MHD a nutná občanská vybavenost pro ně znamená jen blízký obchod. Byt pak buď prodají, nebo přenechají svým potomkům.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články