Češi podceňují pojištění při cestě na hory, může se to prodražit

23. 1. 2018 – 18:57 | Pojištění | red | Diskuze:

Češi podceňují pojištění při cestě na hory, může se to prodražit
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

hruba každý pátý Čech se při cestě za lyžováním do zahraničí nepojistí. Přitom ošetření tam vyjde několikanásobně dráž než u nás. A u soukromých lékařů, kterých je například v alpských střediscích většina, zraněným nepomůže ani evropský průkaz pojištění, tedy kartička zdravotní pojišťovny.

Desítky milionů korun vyplatí každou zimní sezónu pojišťovny za ošetření tisíců českých lyžařů v zahraničí. Nejčastěji jde o poraněné klouby, kolenní vazy nebo zlomeniny.

Ambulantní ošetření zlomené ruky vyjde v alpských zemích v přepočtu na 27 tisíc korun, kolenních vazů až na 160 tisíc a operace komplikované zlomeniny stojí kolem čtyř set tisíc. Svoz vrtulníkem ze sjezdovky pak vyjde i na 160 tisíc korun.

Řada lidí spoléhá na evropský průkaz zdravotního pojištění, tedy na svou kartičku pojištěnce. Jenže ani ta je nemusí zachránit před tím, že nakonec bude platit vysoké částky ze svého.

Takový návrat do Čech sanitkou ale stojí 40 až 60 tisíc korun, letecky třeba z Francie pak půl milionu. A pokud nejste připojištění, rozhodně budete muset tyto položky zaplatit ze svého.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články