Chudoba je v Česku na ústupu, patří k nejnižším

25. 4. 2017 – 17:07 | Naše peníze | Martin Slapnička | Diskuze:

Chudoba je v Česku na ústupu, patří k nejnižším
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Česká republika si drží svoje místo mezi zeměmi s nejnižší chudobou. Přesto však v Evropské unii hrozí chudoba nebo sociální vyloučení průměrně téměř 24 procentům obyvatel.  Loňský rok žilo u nás zhruba 1,02 miliónu (tedy 9,7 procenta) obyvatel pod hranicí příjmové chudoby. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Hranice chudoby se počítá, pokud jednotlivec má příjem pod 10.691 korun měsíčně.

U jednoho rodiče s dítětem do 13 let představuje hranice sumu 13 898 korun, předloni 13 286 korun. Pro oba rodiče se dvěma dětmi do 13 let se loni hranice chudoby zvedla z 21 461 korun na 22 450 korun.

Téměř každý desátý Čech takn byl loni ohrožen příjmovou chudobou, přičemž hůře jsou na tom ženy než muži. Nejhůře dopadli lidé v Moravskoslezském kraji a na severozápadě Čech. Lidé mají nejčastěji problém s náklady na bydlení nebo na dovolenou.

"Příjmovou chudobou byl vloni ohrožen zhruba každý desátý obyvatel České republiky. Příjmy domácností, v nichž tito lidé žijí, totiž nedosáhly nad hranici, která vloni například pro domácnost jednotlivce činila 10 691 Kč za měsíc.Ve srovnání s předchozím rokem se zvýšila téměř o 500 Kč," říká Michaela Brázdilová z oddělení sociálních šetření ČSÚ.

Pod hranicí ohrožení příjmovou chudobou se nacházelo 8,5 % mužů a 10,8 % žen. Z hlediska ekonomické aktivity šlo zejména o nezaměstnané, neúplné rodiny s dětmi a starobní důchodkyně, které žijí samy.

Šetření ČSÚ ukázalo, že 277 tisíc domácností, které mají alespoň jedno dítě mladší 12 let, využívá pro svou ratolest školní družinu, dětské centrum nebo jiné podobné zařízení. 81,6 % domácností platí tyto služby částečně či zcela z vlastního rozpočtu a desetině z nich to činí obtíže či velké obtíže.

Pokud jde o náklady na zdravotní péči, týkají se 71,7 % domácností z těch, které tyto služby využily. 17,8 % z nich je schopno platit výdaje např. za léky, ošetření a další zdravotnické služby jen s obtížemi. Naopak pro 22 % tyto náklady žádný problém nepředstavují.

Zda jsou lidé ohroženi příjmovou chudobou, zjišťuje ČSÚ pomoí speciálního dotaziování. "Existuje devítimístný seznam položek, kdy se ptáme, zda si je domácnost může z finančních důvodů dovolit, nebo ne. Čtyři a více položek si v loňském roce nemohlo dovolit 4,8 % osob. Asi 28,9 procent lidí žilo v domácnostech, které si nemohli dovolit týdenní dovolenou. Asi 9,5 procent si nemohlo dovolit jíst obden maso nebo jeho vegetariánskou náhražku," vysvětlila Brázdilová.

Jako pomoc chudším rodinám funguje v Česku již třetím rokem projekt hrazení obědů pro děti. Obědy zdarma dostává asi ve dvou stovkách škol kolem 3400 dětí.

Zdroje:
Novinky.cz, ČSÚ

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články