Chudých Čechů ubývá

10. 4. 2018 – 16:39 | Domácí | Martin Slapnička | Diskuze:

Chudých Čechů ubývá
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Přestože pro čtvrtinu domácností je stále týdenní dovolená něco, co si nemohou dovolit, ekonomická situace Čechů se zase zlepšila, odhalilo loňské šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ). Příjmová chudoba v loňském roce ohrožovala 9,1 % českých domácností, v předchozích třech letech to bylo 9,6 %.

Týdenní dovolenou si nemůže dovolit 25 % českých domácností. Pro ně je velkým problémem také nečekaný výdaj ve výši 10 200 korun, který si nemůže dovolit 28 % domácností. Oproti situaci před pěti lety je to ale výrazné zlepšení. V roce 2012 si týdenní dovolenou nebo neočekávaný výdaj nemohlo dovolit více než 40 % domácností.

Z dalších položek, které určují, zda jsou domácnosti ohroženy materiální deprivací, si osobní automobil nemůže dovolit zhruba 7 % domácností, obdobná část zase nemá na to, aby měli maso alespoň každý druhý den. Zhruba 3 % domácností nezvládají platit včas pravidelné platby a splátky nebo mít dostatečně vytápěný byt.

Pokud si domácnosti nemohou dovolit alespoň čtyři z devíti sledovaných položek, jsou podle statistiků ohroženy materiální deprivací. Takových domácností byly v Česku vloni necelá čtyři procenta. I tak patříme k zemím, kde je nejnižší počet lidí ohrožených chudobou či sociálním vyloučením.

Obdobně dobře jako Češi jsou na tom lidé na Islandu, v Norsku nebo v Nizozemsku, naopak chudoba nejčastěji ohrožuje lidi v Srbsku, Rumunsku a Bulharsku. Hranice ohrožení příjmovou chudobou se každoročně zvyšuje, naopak počet lidí, kteří jí jsou ohroženi, postupně klesá. Vloni to byl přibližně každý jedenáctý.

"Jde o lidi žijící v domácnostech, jejichž příjmy nedosáhly stanovené hranice. Ta se liší podle složení domácnosti. Např. pro domácnost jednotlivce činí 11 195 korun za měsíc. V případě rodičů se dvěma menšími dětmi se rovná 23 509 korunám." uvedla Michaela Jirková z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Nejhůře jsou ohroženy domácnosti samoživitelů a samostatně žijících seniorů. Příjmová chudoba hrozí téměř třetinám takových domácností. Pětina domácností je zatížena úvěry na bydlení, nejčastěji jde o rodiče s dětmi. Pro většinu domácností pak nepředstavují výdaje na zdravotní péči výraznější zátěž.

"Pro 11,7 % domácností je ale velkou zátěží úhrada předepsaných léků a pro 9,9 % platba za volně prodejná léčiva. Devět procent domácností má problémy i s výdaji na péči u zubaře,“ dodala Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Neočekávané výdaje

Zdroje:
ČSÚ

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články