Chystáte se lyžovat? Kartička pojištěnce vás většinou neochrání!

31. 12. 2016 – 9:53 | Pojištění | Martin Slapnička | Diskuze:

Chystáte se lyžovat? Kartička pojištěnce vás většinou neochrání!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Pokud vyrazíte na lyže do zahraničí, nezapomeňte na cestovní pojištění. Ceny za ošetření u soukromých lékařů, kterých je například v alpských střediscích většina, se totiž mohou vyšplhat až na statisíce korun. A před placením vás neuchrání ani evropský průkaz pojištěnce.

Stovky milionů korun ročně vyplatí pojišťovny za ošetření Čechů v zahraničí. Velká část z těchto peněz připadá na zimní úrazy při lyžování nebo snowboardingu.

"Jedna lyžařka z jižní Moravy měla úraz v Alpách, otevřenou zlomeninu a cévní mozkovou příhodu. Celé to léčení vyšlo na 700 tisíc korun," uvedl mluvčí Alliaz pojišťovny Václav Bálek. Pokud by neměla cestovní pojištění, musela by většinu výloh zaplatit sama.

Přitom podle průzkumů skoro pětina lidí stále do zahraničí bez cestovního pojištění jezdí. Při cestách do evropských zemí spoléhají na průkaz, tedy kartičku své zdravotní pojišťovny. "Evropský průkaz se vztahuje jen na základní ošetření, nevztahuje se například na přepravu ze sjezdovky do nemocnice," sdělil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Pokud lyžař nemá cestovní pojištění, zaplatí za zmíněnou přepravu do nemocnice nemalou částku ze svého. Třeba převoz z Alp do Česka sanitkou pak vyjde na 30 tisíc korun, svoz vrtulníkem ze sjezdovky až na 84 tisíc.

S kartičkou pojištěnce navíc nepochodíte u soukromých lékařů, kterých je v Alpách většina. "Třeba jenom ambulantní ošetření pohmožděné ruky nebo nohy vyjde na 5 až 7 tisíc korun," říká Vlastimil divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Ambulantní ošetření zlomené ruky je pak až 4krát dražší, za operaci natržených kolenních vazů, což je jeden z nejčastějších úrazů na lyžích, pak lyžař může zaplatit přes sto tisíc.

Pojišťovny také radí, aby měli lidé u sebe alespoň nějakou hotovost. V alpských zemích je totiž běžná spoluúčast pacientů. U léků třeba v Itálii 100procentní, pacienti ale doplácejí i například za den hospitalizace nebo za ošetření.

Pokud má člověk sjednané cestovní pojištění, pojišťovna mu po předložení účtenky náklady na spoluúčast uhradí. Pokud má jen evropský průkaz pojištěnce, spoluúčast zaplatí ze svého.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články