Chytré hračky špehují vaše děti i domácnost. Německo první zakazuje

6. 3. 2017 – 19:30 | Věda a technika | red | Diskuze:

Chytré hračky špehují vaše děti i domácnost. Německo první zakazuje
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Aféra „chytrých“ hraček, které špehují děti na každém kroku, na niž v prosinci loňského roku upozornila dánská spotřebitelská organizace Forbrugerradet Taenk (FT) má první výsledky. Německé úřady zakázaly prodej panenky My friend Cayla, která byla jedním ze dvou výrobků, na něž FT upozornila.

Německá Spolková agentura pro síťová odvětví (BNetzA), která má na starosti mimo jiné oblast energií a telekomunikací, v polovině února zakázala prodej panenky My friend Cayla. Úřadu se nelíbí skrytý mikrofon uvnitř panenky a skutečnost, že je možné ji zneužít k nahrávání či odposlouchávání ostatních. Německé zákony zakazují prodej maskovaných odposlouchávacích zařízení.

BNetzA připomíná závěry FT, že data, která špionská panenka shromažďuje a odesílá, nejsou nijak zabezpečena. Třetí straně tak nic nebrání v jejich zachycení. Zástupci BNetzA plánují pokračovat v přezkumu podobných „chytrých“ hraček a nevylučují zákaz prodeje dalších výrobků. Úřad doporučuje rodičům, aby panenky, které narušují soukromí, vyhodili, případně vrátili do obchodu.

Toto rozhodnutí vítá i Evropská spotřebitelská organizace BEUC. Ve své tiskové zprávě uvádí, že příklad Německa by měly následovat i ostatní členské státy Evropské unie. Jediné, nad čím se BEUC v případě postupu německých úřadů pozastavuje, je to, že se BNetzA nijak nezabývá odškodněním spotřebitelů, kteří panenku zakoupili. BEUC kritizuje zastaralé evropské předpisy, které prodej podobných narušovatelů soukromí neřeší.

Druhou hračkou, na niž FT upozornila v rámci kampaně #toyfail, byl robot i-Que, jehož prodej byl cílený zejména na chlapce, údaje však těžil totožným způsobem. I tato hračka zasílala údaje o dětech třetím stranám za účelem lepšího cílení reklamy, to však odporuje evropským předpisům.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články