Čím se odlišují bohatí, aneb jak si polepšit

15. 7. 2014 – 12:26 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Čím se odlišují bohatí, aneb jak si polepšit
Ať se nyní nacházíte v jakékoli situaci, začít spořit a investovat hned dnes je rozumnější, než rozhodnutí odkládat na zítra. Foto:SXC, Text: fpcp.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Na pohled se úspěšní lidé od ostatních nijak neliší. Při bližším pohledu však objevíte několik zajímavých rozdílů oproti běžným životním modelům. Pokud budete chtít, můžete je využít ke zlepšení své situace na cestě k vlastní finanční nezávislosti.

Začněte brzy

Ranní ptáče dál doskáče, praví lidová moudrost. Nejde ani tak o to, zda vstáváte do práce ještě před kuropěním. Čím dříve však pošlete své peníze vydělávat, tím rychleji se začnou množit. Složené úročení bývá označováno za osmý div světa. Například s vkladem 100 000,- a ročním výnosem 8% máte za třicet let milion. Promeškáte-li však deset let, pak obdržíte jen polovinu této částky – nebo budete muset vklad zdvojnásobit!

Ať se nyní nacházíte v jakékoli situaci, začít spořit a investovat hned dnes je rozumnější, než rozhodnutí odkládat na zítra. Čekání na „až se něco stane“ skončí jen ztrátou času.

Automatizujte investice

Pokud jde o finanční úspěšnost, obvykle jsme si tím největším nepřítelem my sami. Je tak snadné odkládat potřebné kroky, zdůvodňovat si, proč to nejde. A podléhat pokušením, která jsou z krátkodobého hlediska velice lákavá. Což je dokonalý recept, jak zůstat chudý.

Zbavte se špatných finančních návyků, které vás odsuzují k nedostatku. A nejjednodušší cestou je použití finančního plánování. Jakmile nastavíte patřičné peněžní toky, které vyplývají ze zvolené strategie, získáte systém běžné rutiny. Ten sám o sobě vyloučí ovlivňování investičních rozhodnutí vaší okamžitou náladou či nechutí. Přinutíte se vyhnout chybnému finančnímu chování a začnete si vytvářet rezervu z prostředků, které jinak bezmyšlenkovitě utrácíte. Vaše finanční budoucnost vám poděkuje.

Maximalizujte své vklady

Obvykle si říkáme, že začneme pozvolna a postupně budeme přidávat. Jde přece o běh na dlouhou trať, že? Jestliže má vaše povaha tendenci odkládat nutná řešení, pak je tento přístup lepší než nic. Potíž je v tom, že malé úsilí vede k malým výsledkům. Další zádrhel tkví ve zmiňovaném složeném úročení. Počáteční menší vklady způsobí, že později bude nutno přidat výrazně více. A to už nemusí být ve vašich finančních možnostech.

Na vyšší životní úroveň se zvyká snadno, horší je ji začít omezovat kvůli nutnosti více spořit. Nastavíte-li laťku na začátku dostatečně vysoko, v průběhu času zjistíte, že vám připadá rok od roku lehčí svá předsevzetí naplňovat.

Hlídejte své kreditní karty

Vysoko úročený, stále se obnovující dluh je jedním z největších ohrožení finanční svobody. Je schopen vás soustavně táhnout dolů prostřednictvím nákladů, které nejsou nezbytné a zbavují vás možnosti střádat víc. Chcete-li skutečně zbohatnout, vyvarujte se překročení kreditního období a přečerpání úvěrového rámce. Místo toho se naučte využívat své kreditní karty chytře. Rozumné je získat všechny bonusy, slevy a příspěvky k investicím, ale nenechat si dluh přerůst přes hlavu. Život v rámci daných možností je klíčem k úspěchu.

Žijte, jako byste byli chudí

Setkali jste se někdy s lidmi, kteří navenek vypadali úplně obyčejně – a později vyšlo najevo, že se topí v penězích? Traduje se o jednom z nejbohatších lidí planety, Warrenu Buffetovi, že dlouhá léta jezdil v Chevroletu. A to ve Spojených Státech není zrovna prémiová značka auta, kterým se vozí multimiliardáři. Valná většina z nich necítí potřebu vystavovat své bohatství na odiv, což mimo jiné přináší další úsporu nákladů. Samozřejmě je snadné žít prostě jsa bohat. Ale i když máte nyní mnohem méně, tento způsob chování vám může být k užitku. Trik spočívá v přijetí mentality „méně je více“ a zůstat při ní, i když se váš příjem a bohatství v budoucnosti zvýší.

Takto vypadá několik modelů chování opravdu bohatých lidí. Jak vidno, nejedná se o nějaká zázračné recepty. Spíše o racionální přístup k řízení osobních financí, který přináší dlouhodobě stabilní růst majetku.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články