Díky reformě se zruší 10 nemocnic

11. 7. 2012 – 15:19 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Díky reformě se zruší 10 nemocnic
Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek také prozradil, že připlácení za nadstandardy v nemocnicích se zatím osvědčilo, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek prohlásil, že Česká republika přijde v rámci reformy zdravotnictví maximálně o deset nemocnic. Podstatné je, aby se pacient dostal na pracoviště, které mu je schopno pomoci, uvedl Nosek v rozhovoru na Rádiu Impuls.

"Dneska v podstatě, dle mého názoru, je důležité, aby se pacient s tím problémem, který má, dostal na to pracoviště, které mu je schopno poskytnout veškerý komfort pro řešení zdravotního problému. Není podstatné, jestli ta nemocnice je pět nebo deset kilometrů," doplnil Nosek. Odmítl informaci odborů, že dojde k zavření desítek zařízení.

TIP: 52 nemocnic bude snižovat počet lůžek

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek také prozradil, že připlácení za nadstandardy v nemocnicích se zatím osvědčilo. Pacient si může doplatit zatím za 18 položek, jsou mezi nimi odlehčené sádry nebo lepší oční čočky.

TIP: Nechte si předepisovat plně hrazené léky, radí Svaz pacientů

Resort zdravotnictví podle Noska nepovažuje za problém, že se ceny některých položek mohou lišit i region od regionu. "Musíme si uvědomit, že na druhou stranu má ten pacient možnost výběru. To znamená, my jsme zaúkolovali legislativu, že ta zařízení musí zveřejnit svoje nabídky těchto materiálů na internetu. To znamená, že pacient má možnost té volby toho zařízení, které mu nabídne ten materiál za cenu pro něj přijatelnou," obhajoval postoj ministerstva náměstek.

-František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články