Dotace na elektromobil v ČR? Od 70 000 do 217 000 korun

6. 6. 2016 – 0:00 | nasepenize | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Dotace na elektromobil v ČR? Od 70 000 do 217 000 korun
Ilustrační foto: Tesla 3S | zdroj: freeimages.com

O podpoře alternativním pohonům se zmínil ministr dopravy a ochodu Jan Mládek, který se spolu s prezidentem ÚAMK JUDr. Oldřichem Vaníčkem zúčastnil tiskové konference, která byla součástí českokrumlovské akce New Energies Rallye.

"Snažíme se o podporu elektromobilů, a to v rámci Programu podpory nízkouhlíkové technologie. Celkem je alokováno 80 milionů korun pro podporu elektromobilů nižších tříd a užitkových vozů. Tato podpora se vztahuje na podnikatelské subjekty mimo Prahu" řekl Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu ČR.

Dotace na jeden elektromobil bude poskytována ve výši od 70 000 až po 217 000 korun.

Mládek také dodal, že samozřejmě jsou v centru zájmu jsou i jiné ekologické alternativy, ať už jde o hybridní vozy nebo auta na CNG. Ta však narážejí na reakce hasičů, kteří nemají rádi, že tato auta parkují v některých garážích. Což dostává majitele do nelehké situace. Ti tedy musí velice pečlivě plánovat každou cestu, rozhodovat se, kam s autem vjedou, nebo zda poruší předpisy. V jiných zemích k této otázce nepřistupují tak rigidně, i proto jsou tato ekologická vozidla rozšířena daleko více.

"Čekají nás i další výzvy. Uvedu příhodu, která se mě osobně dotkla, protože v Praze bydlím v domě, kde je 18 spolumajitelů. Jeden pořídil manželce elektromobil BMW. Jenže si zapomněl zavést vlastní zásuvku pro nabíjení vozu. Banalita? Nikoliv, řešení nejbližší doby: přebudovat velké množství společných garážových stání, která nejsou zařízena na to, aby se tam dobíjely elektromobily." Dodal Mládek

Mládek také uvedl, že i další ministerstva podporují alternativní pohony vozidel v ČR. Například do gesce ministerstva pro místní rozvoj spadá podpora elektrobusů, CNG busů nebo vodíkových autobusů. Samozřejmě svoji práci odvádí i ministerstvo dopravy, jedná se o podporu infrastruktury, nabíjecích stanic, čerpacích stanic CNG a LPG. Ministerstvo životního prostředí zase podporuje nákup ekologických vozidel pro kraje a obce.

 

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články