dTest: Ženy a starší lidé si u instalatérů připlatí více než muži

17. 10. 2017 – 0:00 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

dTest: Ženy a starší lidé si u instalatérů připlatí více než muži
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Člověk by si myslel, že suma, kterou je nutné zaplatit za práci řemeslníků, vyplývá z povahy dané služby. A to bez ohledu na věk či pohlaví objednatele. Průzkum britské společnosti, o kterém informuje tamější spotřebitelská organizace Which?, ale prokázal, že tomu tak není.

Pokud jste muž mladšího či středního věku, zaplatíte pravděpodobně za službu instalatéra mnohem méně než žena nebo senior. Vyplývá to z průzkumu britské společnosti Anchor Pumps, která požádala dobrovolníky z řad žen, mužů i seniorů, aby oslovili desítky instalatérů po celé zemi s přáním opravit kuchyňský kohoutek.

Ceny se lišily v závislosti na regionu, velké rozdíly byly ale také mezi sumami v závislosti na pohlaví a věku objednatele. Mladý muž zaplatil v průměru za služby až o 16 procent méně než žena, a dokonce o 21 procent méně než senior. V některých případech rozdíl v ceně přesáhl dokonce 50 procent.

Web britské spotřebitelské organizace Which? v této souvislosti zmiňuje některé tipy, kterých by se zákazníci instalatérských i jiných služeb měli držet. Vhodné je nevybírat si řemeslníky náhodně, ale na doporučení přátel, známých nebo sousedů či kolegů. Pokud u nich nepochodíte, podívejte se alespoň na internetové recenze, které vám o daném řemeslníkovi také mohou mnoho napovědět.

Britové doporučují nechtít po řemeslnících cenu služby předem po telefonu, ale daného montéra přizvat rovnou do bytu či domu. Ceny sdělované telefonicky mohou být často vágní a vzbudit ve vás klamné očekávání. Pokud řemeslník totiž nevidí, jak vypadá porucha na místě, nemůže vám sdělit cenu, kterou za její opravu bude požadovat.

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články