Důvěra v tuzemskou ekonomiku stále roste

24. 9. 2018 – 11:56 | Domácí | Martin Slapnička | Diskuze:

Důvěra v tuzemskou ekonomiku stále roste
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Souhrnný indikátor důvěry, který sleduje Český statistický úřad oproti srpnu vzrostl.  Meziměsíčně se mírně zvýšila i důvěra podnikatelů a spotřebitelů. Naopak klesla důvěra ve stavebnictví. Podle ČSÚ podnikatelé v oblasti stavebnictví očekávají v příštích třech měsících zvýšení tempa růstu stavební činnosti.

Zvýšení důvěry ovlivnila zejména optimistická očekávání obchodníků z vývoje celkové ekonomické situace. Naproti tomu mírné snížení důvěry jsme zaznamenali u stavebních podniků. Jejich kapacity jsou sice vytížené na maximum, brzdí je ale nedostatek zaměstnanců,“ sdělil Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Hodnocení současné celkové ekonomické situace se podle ukazatele téměř nezměnilo. Podnikatelé totiž zhodnotili současnou celkovou i zahraniční poptávku přibližně stejně jako v minulém měsíci.

Důvěra v odvětví obchodu se také meziměsíčně zvýšila. V příštích třech až šesti měsících jsou očekávání vývoje celkové ekonomické situace vyšší.

Mezi podnikateli zavládla lepší nálada než během prázdninových měsíců, neboť poněkud polevila hrozba obchodní války mezi Spojenými státy a EU a navíc ani pokračující obchodní napětí mezi USA a Čínou se negativně nepromítá do zpomalení světového obchodu. Zde je však na místě značná zdrženlivost, neboť dnešním uvedením nové sady cel začíná další kolo obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem a nad světovou ekonomiku se tedy stále spíše smráká,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Found.

Zdroje:
ČSÚ

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články