Ekonomové: Brexit nebude! Co ještě předpovídají pro rok 2017?

12. 12. 2016 – 9:31 | Ekonomika | red | Diskuze:

Ekonomové: Brexit nebude! Co ještě předpovídají pro rok 2017?
zdroj: freeimages.com

Dánská investiční banka Saxo Bank vydala tradiční přehled šokujících předpovědí na příští rok. V těch vždy na konci roku vyjmenovává několik událostí, které by v průběhu roku mohly šokovat (nejen) ekonomy a investory a výrazně změnit svět, jak jej známe.

Hlavní ekonom dánské banky Steen Jakobsen upozornil, že tentokrát budou tradiční Šokující předpovědi navazovat na dvě velká překvapení letošního roku, tedy Brexit a vítězství Donalda Trumpa. Svět se ještě příští rok bude z výsledků těchto dvou hlasování vzpamatovávat. Přitom nás ale čekají důležité volby v Nizozemsku, Francii a v Německu.

Šokující předpovědi nejsou přehledem událostí, které Saxo Bank v příštím roce očekává, ale jsou přehledem událostí, které jsou možné a přitom by měly dalekosáhlé dopady na celý svět.

1. Brexit nakonec nebude

Ačkoliv si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie, ten se stále dá zvrátit. Unie otřesená referendem, zvolením Donalda Trumpa a také pádem italské vlády po neúspěšném referendu o změně ústavy bude ochotná k větším ústupkům vůči Britům.

Britům tak nabídnou nový kompromis, který bude obsahovat ústupky v otázkách migrace a finančních služeb. Brexit se tak změní na Bremains, země v Unii zůstane, což posílí libru.

2. EU bude proti populismu bojovat dluhopisy

Přijdou volby v Nizozemsku, Francii a v Německu, kde v průzkumech bodují populisté. Po vítězství Strany pro svobodu Geerta Wilderse v Nizozemsku zatáhnou finančníci v Evropské unii za záchranou brzdu. Politické strany změní přístup k ekonomické politice a opustí úsporné programy. Začnou praktikovat keynesiánská opatření k nastartování většího ekonomického růstu.

Aby se celý ekonomický projekt rozložil na všechny země EU, bude vydávat unijní dluhopisy. Do ekonomiky tak napumpují bilon eur, který bude určený na rozvoj infrastruktury, větší ekonomickou integraci regionů, přilákání investorů a zvýšení důvěry v Unii.

3. Italské banky se vyšvihnou

Italské banky, které trápí nevýnosné půjčky a stagnující ekonomika, dostanou záchranné lano. Především proto, aby Unie ochránila německý bankovní sektor, který také není v nejlepší kondici a jakékoliv problémy uvnitř Unie ho ohrozí. Italské bankovnictví se tak dočká nových půjček, rekapitalizace bank a strmého růstu akcií až o 100 %!

4. Americký FED je zoufalý a drží dluhopisy na 1,5% sazbě

Donald Trump způsobí na trzích průvan. Jeho ekonomická politika vystřelí nahoru kurz dolaru i výnosy amerických dluhopisů. Ty se přiblíží k 3 %, což způsobí paniku na trhu.

Federální rezervní systém (FED) na to musí reagovat zafixováním výnosů desetiletých dluhopisů na 1,5 %. Toho dosáhne dalším kolem kvantitativního uvolňováním, tedy vypouštěním dalších peněz do oběhu.

5. Velký propad cen mědi

Další predikce souvisí s plněním předvolebních slibů Donalda Trumpa. Po jeho zvolení, v očekávání investic do americké infrastruktury, vyletěly nahoru ceny mědi. Ale když si trh uvědomí, že Trump své sliby nezvládne splnit, cena zase prudce spadne dolů.

6. Mexické peso výrazně posiluje

Další slib, který Trump nezvládne splnit, je zeď na hranicích s Mexikem a stažení amerických společností z Mexika zpět do USA. Na hranicích zeď nevznikne, pracovní místa zůstanou v Mexiku a v USA bude růst poptávka, což stimuluje mexickou ekonomiku. Mexické peso, nyní dušené obavami z Trumpa, díky tomu vystřelí nahoru. Naopak trápit se bude kanadská ekonomika.

7. Reforma zdravotnictví v USA způsobí paniku

Na zdravotnictví míří už teď 17 % amerického HDP, pro čím dál více Američanů se zdravotní péče stává těžko dostupnou. Trumpovo zvolení ještě akcie zdravotnického sektoru posílilo, když se ale ukáže, že Trump nebude sektor šetřit a začne zavádět vlastní reformy, propadne se trh o celých 50 %!

8. Procento nesplácených dluhopisů s vysokými výnosy přesáhne 25 %, přijdou bankroty

V roce 2017 stoupne procento nesplácených úvěrů až na čtvrtinu! K tomuto stavu svět přivedou centrální banky s nulovými úrokovými sazbami a s naléváním dalších peněz do systému prostřednictvím kvantitativního uvolňování. Jenže Donald Trump nebo britská premiérka Tereza Mayová budou proti těmto politikám. Zadlužené firmy se dostanou do potíží, uvidíme řadu bankrotů, které z trhu vyženou neefektivní a neproduktivní firmy.

9. Alternativní měny budou na vzestupu, Bitcoin ztrojnásobí hodnotu!

Trump bude zvyšovat rozpočtový deficit a státní dluh USA. Inflace donutí FED ke zvýšení úrokových sazeb, což posílí americký dolar. Čína inspiruje lidi, aby hledali alternativní měny a systémy, které nejsou napojené na centrální banky.

Nově vznikající trhy se budou chtít vymanit z propojení s americkou měnovou politikou. Pokud budou státy v čele s Ruskem a Čínou akceptovat bitcoin jako alternativu k dolaru, mohl by se podle Saxo Bank jeho kurz prudce zvýšit a vystřelit ze 700 dolarů na 2 100!

10. Čína bude růst až o 8 % HDP

Předpovědi, že růst čínské ekonomiky bude dál zpomalovat, se nenaplní. Ignorují totiž ochotu čínské vlády investovat. Ta si uvědomuje, že je potřeba přejít od růstu taženém investicemi do infrastruktury a výrobou k růstu taženém spotřebou. To se Číně úspěšně povede a růst dosáhne až 8 %.

Zdroje:
MED, SaxoBank

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články