Ekonomové: Zákaz placení v hotovosti není daleko

2. 4. 2015 – 13:52 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ekonomové: Zákaz placení v hotovosti není daleko
Tipuji, že se systém po řadě problémů nakonec potichu opustí, podobně jako penzijní reforma. Místo toho se začne říkat, že problém je vlastně v tom, že se platí hotovostně. A že ve Skandinávii také všude platí platebními kartami, tak co by to nešlo u nás? | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda se snaží nechat po sobě nesmazatelnou stopu s on-line evidencí tržeb v maloobchodě a pohostinství. Ekonom akademik musí být „nadšen“, že to může sledovat na vlastní oči. Tenhle neprověřený systém totiž používá jen Chorvatsko a jen krátce. Například Německo, jímž se vláda asi inspirovat nechce, pochopitelně nic takového nemá.

Ekonom občan a spotřebitel je naopak zděšen, protože z toho kouká další státní kontrola. Celé je to o tom, že celní správa dostane za úkol kontrolovat živnostníky, jestli vydávají účtenky. Jenže proč musím dokazovat, že nejsem lump? Neměl by spíš stát prokázat lumpárnu mně?
Systém ale má být ještě kurióznější. Některé zprávy tvrdí, že účtenky by se měly losovat po vzoru Slovenska. To losování zavedlo, aby spotřebitele motivovalo si účtenky brát. A funguje to? Ne.

Stát také tvrdí, že vybere navíc na dani 10 miliard ročně. Těžko říct, jak k tomu číslu došel. Zavedení systému má prý stát maximálně 380 milionů. Spíš se bojím, že celý systém bude dražší než navýšení inkasa daně, jak už to se státními IT systémy bývá, viz třeba registr vozidel.

A co až v regionu dočasně vypadne internet? Zastaví se kvůli tomu hospoda? Kdepak. Stát nikdy nedocílí toho, aby obchodníci všechny tržby elektronicky evidovali. Prostě přijmou peníze na ruku.

Pravice místo rozumné reakce jen straší, že lidé přestanou podnikat. Nepřestanou. Jenom přibude špatná nálada. A to není nepodstatné. Nálada toho v podnikání ovlivňuje strašně moc. A tak se zase budeme divit, proč okolní státy prosperují a my ne.

Tipuji, že se systém po řadě problémů nakonec potichu opustí, podobně jako penzijní reforma. Místo toho se začne říkat, že problém je vlastně v tom, že se platí hotovostně. A že ve Skandinávii také všude platí platebními kartami, tak co by to nešlo u nás? A nakonec nás donutí přejít na platební karty. Vlastně zavedeme další „daň“, protože karetní společnosti si z každé platby něco nechávají. Teď mi to konečně secvaklo: Že ona je ta naše vláda ve skutečnosti prolezlá tajnými agenty Visa & MasterCard?

- Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora | Ekonomové

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články