Exekutoři se nechtějí vzdát svých nadhodnocených zisků

19. 2. 2014 – 0:15 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Exekutoři se nechtějí vzdát svých nadhodnocených zisků
Exekutoři se nechtějí vzdát svých nadhodnocených zisků, proto vyhledávají cestičky, jak doběhnout dlužníka a často uměle vytvářejí dluhy i ze směšných částek a sázejí na to, že dlužníky zastraší a oni raději zaplatí. Foto:SXC, Text: Spotřebitel.net | zdroj: NašePeníze.cz

Ústavní soud musel zasáhnout a definitivně zrušit exekuci vedenou kvůli pár korunám proti dlužnici, která již za své pochybení uhradila mnohatisícové částky. Nedopatřením jí chybělo doplatit 236,50 Kč, o kterých ani nevěděla. Uvedli to dříve novinky.cz.

Exekutor úmyslně vyčkával a za pár měsíců jí přes okresní soud naúčtoval nedoplatek 11 400 korun. Dlužnice nakonec vyhrála, ale až po třech letech u Ústavního soudu (ÚS). Ne každý má tu sílu se bránit a dohnat svoji záležitost až do spravedlivého konce.V roli je především strach ze ztráty střechy nad hlavou.

Vše začalo zcela nevinně, jako u mnohých. Jednalo se o staré pokuty za černé jízdy, ale dlužnice zaplatila opakovaně po více než pětitisícových sumách i včetně všech nákladů navíc. Tohoto prohřešku si byla vědoma a chtěla vše urovnat. Jenže se stala chyba, které si ani nebyla vědoma, že v té záplavě splátek uhradila o 208 Kč méně a pražskému dopravnímu podniku o 28,50 Kč méně. Vůbec si nebyla vědoma, že dluží tyto částky, chtěla se vyplatit z exekučního dluhu. Exekutor úmyslně neupozornil na tuto částku a vyčkával.

Několik měsíců žila dlužnice v domnění, že je vše uhrazeno. A pak následoval šok. Přišlo rovnou soudní nařízení exekuce na 11 400Kč, z toho si exekutor naúčtoval bezmála osm tisíc korun, kvůli 208 Kč a 3420 pro dopravní podnik kvůli 28,50 Kč. Okresní soud ji okamžitě odsoudil k zaplacení celé částky.

V tomto případě to dopadlo dobře, protože Ústavnímu soudu už došla trpělivost a smetl to se stolu. Podle něj je vždy nezbytné vycházet z individuálních příčin každého případu.

Exekutoři se nechtějí vzdát svých nadhodnocených zisků, proto vyhledávají cestičky, jak doběhnout dlužníka a často uměle vytvářejí dluhy i ze směšných částek a sázejí na to, že dlužníky zastraší a oni raději zaplatí.

Nic si nedělají ani z toho, že Ústavní soud již opakovaně zdůraznil, že některé případy se nemohou soudit jen stroze doslova podle paragrafů, ale chce to i trochu zdravého rozumu.

Objevují se i případy, že vymahači ani nerespektují povinnost předžalobní výzvy dlužníkovi a někteří exekutoři neslučují typizované vícenásobné exekuce, když jde o jednoho dlužníka a jednoho stejného věřitele. Přitom jim to nařizuje zákon. Tímto se množí výdělek na jejich odměnách, proč by to dělali?

Bohužel lidé se nebrání, protože je stále obchází hrůza a exekutoři toho vehementně využívají, sází na to, že si lidé stěžovat nebudou. Jejich zisky rostou, zákon, nezákon. Jediná rada- braňte se a nebojte se odvolat proti nadneseným částkám, komunikujte. Nepodporujte podvodný, výnosný výdělek těchto vymahačů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,280 25,400
USD 23,730 23,910
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články