Hrátky s DPH aneb Vláda, která zdraží pivo, padne

24. 3. 2016 – 13:33 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hrátky s DPH aneb Vláda, která zdraží pivo, padne
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Pivo je tradičním českým nápojem, který má více příznivců než kterákoli politická strana. Není proto náhodou, že se ujalo rčení: „Vláda, která zdraží pivo, padne." Populista, miliardář a ministr financí Andrej Babiš (ANO) toho chce nyní využít ve svůj prospěch. Ve snaze vyhrát volby prosazuje zlevnění piva.

Daň z přidané hodnoty (DPH) v Česku dosahuje nejčastěji 21 %. U vybraných zboží a služeb platí snížená sazba ve výši 15 % a současná vláda prosadila ještě třetí sazbu daně ve výši 10 % na ještě vybranější, často působivě znějící, druhy zboží. Do nejnižší sazby spadá kupříkladu kojenecká výživa, knihy a vybrané potraviny v čele s pečivem. V 15% sazbě daně jsou zahrnuty např. ostatní potraviny, většina léčiv, zdravotnické prostředky a dlouhý výčet služeb.

O DPH se vedou časté politické boje. Je vedle sociálního pojištění největším příjmem státního rozpočtu a každá, byť drobná, změna má dalekosáhlé dopady do příjmů státu, do rozpočtů domácností i společenské nálady. A zejména kvůli poslednímu zmíněnému bodu se často, zejména před blížícími se volbami, využívá populisticky. A když se ministr financí Andrej Babiš (ANO) dočetl, že vláda, která zdraží pivo, padne, má jasno jak vyhrát příští volby – pivo zlevní.

andrej-babis-pivo

Na slibech stran DPH získala naposledy populistické body sociální demokracie (ČSSD), která slíbila snížení daně na kojeneckou výživu, knihy, pečivo a papírové pleny. Dětské pleny se nakonec po protestech z Evropské unie do druhé snížené sazby nedostaly. A zlevnění u ostatního zboží zaznamenal asi málokdo. Nicméně účel byl splněn a za cenu nižšího daňového výběru v řádu miliard korun byly volby vyhrány.

Nyní se chce na DPH přiživit Andrej Babiš (ANO). A bere to z gruntu. Krom jiného chce do snížené sazby daně prosadit točené pivo. To v zemi, která má nejvyšší spotřebu piva na osobu na světě, nepochybně zabere. Jsou si toho vědomi i jeho koaliční partneři, a tak mu tento nápad nechtějí nechat projít tak snadno. Vždyť z koaličních partnerů se v období voleb stávají rivalové.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz



Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články