Hypotéky letos překonají rekord. Hlavně kvůli refinancování

12. 7. 2017 – 10:28 | Hypotéky | Martin Slapnička | Diskuze:

Hypotéky letos překonají rekord. Hlavně kvůli refinancování
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Po rekordním loňském roce, kdy se na českém hypotečním trhu sjednaly hypotéky v objemu téměř 225 miliard korun, bude s největší pravděpodobností následovat další rekordní období. Tentokrát ale bude rekord spočívat v trošku jiném čísle, a to v počtu klientů, kterým bude končit fixační období, a budou tak moci zdarma změnit banku. Dle některých odhadů hovoříme o čísle až 300 000, což tvoří téměř polovinu všech klientů s hypotékou.

S ohledem na takto ohromná čísla se i jednotlivé banky začaly na tuto situaci připravovat. Menší banky v tom vidí ohromnou příležitost, jak navýšit svůj tržní podíl. Což podporuje i prohlášení šéfa Moneta Money Bank Tomáše Spurného, který prohlásil: „Všichni budete překvapeni, jak významně budeme růst.“ Naopak velké banky jsou v komunikaci refinancování zdrženlivější. Jejich hlavním cílem totiž není přetahování klientů odjinud, ale naopak cílem je stávajícího klienta si udržet.

Co vlastně klientovi refinancování může přinést?

Pro příklad si vezměme člověka s hypotékou 3 miliony korun, kterou sjednal v roce 2012 s fixací na 5 let. Letos mu tato doba vyprší. Nyní má na hypotéce úrokovou sazbu 3,99 % a splátka činí 15 819 Kč. Pokud by svoji hypotéku refinancoval, může se dnes dostat na sazbu i 1,79 %, což činí 11 584 Kč měsíčně. Zde by mohl článek končit slovy: Kliente, ušetřil jsi 4 500 korun! Zkusme se ovšem podívat ještě o kousek dál.

Co s ušetřenými penězi?

Částka 4 500 Kč je jistě zajímá a rodinný rozpočet by si s ní hravě poradil. Ale bylo by to tak správně? Domnívám se, že ne. Daleko vhodnější způsob, jak peníze utratit, je investice do budoucnosti své, případně svých dětí. Jak je asi všeobecně známo, stát se o penzi jednotlivce jen těžko postará v přijatelné míře, a tak část takto ušetřených prostředků by měla směřovat na klientův „důchodový účet“. A to, jestli tím „důchodovým účtem“ bude doplňkové penzijní spoření, životní pojištění, nebo investice, si už nechte poradit od svého finančního poradce.

Autor článku: Jiří Sýkora, analytik produktového oddělení Swiss Life Select

 

Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články