Investice do nemovitosti: Je ten správný čas?

21. 10. 2013 – 0:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investice do nemovitosti: Je ten správný čas?
Investici do nemovitostí ohrožují i další specifická rizika, mezi které spadá například pokles cen nemovitostí, výše inflace, pokles příjmů i snížení hustoty obyvatelstva v lokalitě, kde se nemovitost nachází. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny nemovitostí jsou momentálně opravdu nízko, stejně tak i úrokové sazby u hypoték. Je tedy vhodná doba k pořízení vlastního bydlení. Ale vyplatí se pořídit si byt a dále ho pronajímat? Vše má své pro a proti, avšak chcete-li si koupit nemovitost na další pronájem, udělejte to co nejdřív.

Jde jistě o zajímavý způsob zajištění na stáří, ale také tato investice má špatnou likviditu, přeci jen vysoké náklady a pomalý výnos. Na peníze si takoví investoři opravdu musí chvíli počkat. Zvlášť, když si na pořízení takové nemovitosti sami musí půjčit. Takovou investici je určitě dobré pořádně si promyslet.

Stinnou stránkou pronajímání bytů jsou nájemníci. Nikdy nevíte, na koho natrefíte a kdo vám, ať už nový nebo zrekonstruovaný byt, zničí. Nehledě na to, že také můžete narazit na nájemníka, který vám po nějaké době přestane platit nájem, a vy kvůli tomu začnete mít problémy s hypotékou. V lepším případě se brzy odstěhuje a bude vám dlužit peníze, v tom horším ho budete z bytu jen těžko dostávat a své peníze nikdy neuvidíte.

Investici do nemovitostí ohrožují i další specifická rizika, mezi které spadá například pokles cen nemovitostí, výše inflace, pokles příjmů i snížení hustoty obyvatelstva v lokalitě, kde se nemovitost nachází.

„Základním pravidlem dobré investice je znát hodnotu nemovitosti. V ideálním případě by se měl investor řídit pravidlem: levně koupit, navýšit cenu rekonstrukcí, dlouhodobě pronajímat a po určité době draze prodat,“ říká Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Lokalita, lokalita, lokalita

Jednou z nejdůležitějších věcí na koupi nemovitosti nejen pro investici je její umístění. Byt se snadněji pronajímá, pokud se nachází například blízko univerzity nebo s dobrou dopravní dostupností. Důležitá je také dobrá občanská vybavenost.

V případě, že v nabídkách realitních kanceláří najdete starší byt k rekonstrukci za velmi výhodnou cenu, určitě se vyplatí o něm minimálně přemýšlet. Nezapomeňte ale rozpočet na rekonstrukci raději o pár tisíc navýšit, abyste potom nebyli překvapeni, když se něco prodraží. Před koupí si nechte ale byt překontrolovat odborníkem, může se stát, že vám něco uniklo.

Máte vlastní úspory? Výborně

Jestliže si na koupi nemovitosti nemusíte brát půjčku, její hodnota se vám vrátí ještě před odchodem do penze. Podíváme-li se na to úplně přes růžové brýle, nebudete ani muset řešit nějakou penze, na vaše živobytí vám bude vydělávat dávno koupená nemovitost.

HODNOTA NEMOVITOSTI

PRONÁJEM

CELKEM SPLACENO

NÁVRATNOST INVESTICE

3 miliony Kč

čistý výnos / měsíčně

čistý výnos / rok

3 miliony Kč

20,8 let

12 tisíc Kč

144 tisíc Kč =  4,8 %

(Hodnota nemovitosti udává kupní cenu nemovitosti. Čistý měsíční výnos vyjadřuje částku, za kterou je nomovitost pronajímána, a to bez energií a služeb. Čistý roční výnos  říká, kolik procent z celkové výše investice umoří investor za jeden rok. Návratnost investice vypovídá o čase, za který se investované finanční prostředky vrátí.)

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články