Jak daleko ujedete autem na rezervu?

8. 4. 2018 – 19:29 | Auto-moto | red | Diskuze:

Jak daleko ujedete autem na rezervu?
zdroj: snipview.com

Hladové oko, jak se říká kontrolce, která signalizuje okamžik, kdy zbývá v palivové nádrži jen rezervní množství paliva, je prvním varováním. Někdy nechtěně tento okamžik přehlédneme nebo vědomě ignorujeme, abychom například načerpali benzin nebo naftu na levnější čerpací stanici. Kolik ještě kilometrů ujedeme?

Začněme tím, co můžeme ovlivnit. Tím je styl jízdy, její plynulost a šetrné zacházení s plynovým pedálem. Co už neovlivníme, je, jaký objem motoru máme, zda je vůz vybaven automatickou převodovkou, systémem 4 x 4 a tak podobně. Podobně především mimo město hraje svoji roli i fakt, zda jde o vznětový nebo zážehový motor.

No, a nakonec je zde prostý fakt – každá automobilka považuje za vhodnou rezervu jiné množství paliva. Tak to může být jako u Fordu Mondeo jen asi 2,8 litru nebo jako v Hondě Accord nebo Subaru Outback zhruba 9,8 litru. Rekordmany pak jsou přirozeně především velké SUV jako třeba Jeep Cherokee a Grand Cherokee s 11,4 litry rezervy. To, společně se skutečnou spotřebou paliva a stylem jízdy řidiče dává výsledné číslo – maximální počet ujetých kilometrů na rezervní díl paliva v nádrži.

Začněme tím, že podobné tabulky jsou výjimečné a stejně je nutné je brát s rezervou. Nicméně…

Z celkem asi 45 vozidel 14 značek, jež byly odborníky testovány, vás s „hladovým okem“ doveze na nejkratší vzdálenost Kia. Přesněji Kia Optima a Soul (48 km). Následují už zmíněné modely Fordu: Mondeo a Focus (od 56 km). Zároveň právě modely Fordu mají podle testů největší rozmezí. Od 56 až po 129 km. Onen skromnější dojezd 56 km má i VW Tiguan.

Nejobvyklejší průměr je pak kolem 70 km. To platí pro BMW 3 a 7, stejně jako Mercedes C nebo GLE, či VW Golf. O něco výše jsou škodovky – Fabi a Octavia s 84 až 86 km.

Nakonec přes 100 km dojezdu na rezervu se mohou pochlubit nejčastěji japonské vozy: Tyota, Subaru, Mazda… Rekordmany pak z testovaných 45 vozidel byly: Mazda 3, Honda Accord a Jeep Cherokee.

Rada na závěr od odborníků ÚAMK: odhadněte alespoň přibližně dojezd na rezervu u svého vozu, můžete se tak vyhnout značným problémům. A když už, rozhodně si pořiďte asistenci. Když k něčemu takovému dojde, a zůstanete stát na cestě, technici například asistenční služby ÚAMK, vám i v tomto případě pomohou a dovezou palivo.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,310 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články