Jak obchodovat na burze

7. 12. 2018 – 10:12 | nasepenize | red | Diskuze:

Jak obchodovat na burze
zdroj: tisková zpráva

Obchodování na burze je vzrušující činnost, při které můžete hodně vydělat, ale i hodně ztratit. Jak s obchodováním začít a co je na začátku nejdůležitější?

Spoustu začínajících obchodníků se rychle hrnou do obchodování a zapomínají na to nejdůležitější - vzdělávání. Bez pochopení základních pojmů a základů obchodování na burze často ztrácejí peníze, a to již v prvních měsících obchodování. Jak tomu předejít a jak začít s obchodováním na burze? Právě o tom bude řeč v tomto článku.

Burza - místo, kde se vše odehrává

Většina z vás zná burzu v podobě instituce, ať už české Burzy cenných papírů Praha nebo největší newyorské burzy NYSE (New York Stock Exchange). Skrze burzy můžete obchodovat cenné papíry jako akcie, ETF fondy, dluhopisy apod. Burza je hlavní vypořádací místo, které obchodníkovi slouží jako tržiště. Vybírá si zde dané cenné papíry dle toho, co chce obchodovat nebo do čeho chce dlouhodobě investovat. Burzy jsou všude po celém světě, ty největší burzy naleznete v:

  • New Yorku - New York Stock Exchange (NYSE) a NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations)
  • Londýně - London Stock Exchange (LSE)
  • Tokiju - Tokyo Stock Exchange (TSE)
  • Šanghaji - Shanghai Stock Exchange (SSE)
  • Hong Kongu - Hong Kong Stock Exchange (HSE)
  • Evropě - Euronext

Pro obchodování na burze budete potřebovat brokera nebo makléře - mezičlánek, přes který můžete online z obchodní platformy provádět obchodní pokyny. Dříve se pokyny podávaly telefonicky, makléři pobíhali po Trading Flooru a posunkami předávali obchodní pokyny k vypořádání. Nyní je situace jiná, většina obchodů se provádí online a Trading Floors většinou zanikly, i když na některých burzách zůstávají.

Při výběru brokera je dobré porovnávat nejen náklady na obchodování, ale také přidanou hodnotu, kterou za služby od brokera dostanete. Lokální podpora je skoro samozřejmostí, dále je vhodné se podívat na regulátora a licenci. Nejpřísnější regulace je od ČNB, dále FCA a poté až kyperská licence CySec.

Jak obchodovat na burze

Samotné obchodování je prosté. Vyberete si cenný papír, který buď nakoupíte nebo prodáte. Obchodních příkazů existuje hned několik, liší se tržní pokyny, které jsou ihned provedeny a čekající pokyny, které jsou zadány do platformy a čekají na vyplnění. Může se jednat o:

  • Tržní pokyny:

             ○  BUY MARKET, SELL MARKET - jsou vyplněny za první tržní cenu na trhu

  • Čekající pokyny:

             ○  BUY LIMIT, SELL LIMIT - pokyny, které slouží pro nákup či prodej a spekulaci na otočení ceny nebo dané hladiny.

             ○  BUY STOP, SELL STOP - pokyny, které slouží pro nákup či prodej a spekulaci na proražení dané ceny nebo dané hladiny.

  • Související pokyny a nastavení: OCO - One Cancels Other neboli jeden ruší druhý; G.T.C - Good Till Cancel, pokyn je platný do té doby, dokud není zrušen;

Obchoduji nebo investuji?

Ano, v obchodování a investování je rozdíl, především z časového pohledu. Investice jsou dlouhodobější, většinou v řádu několika let. Obchodování je krátkodobá spekulativní činnost, kde se obchodník snaží odhadnout budoucí krátkodobý směr cenného papíru, ať už za pomocí technické nebo fundamentální analýzy. Obchodovat můžete v řádu minut, ale i několika týdnů. Základními obchodními styly jsou:

  • Skalpování - extrémně krátkodobé obchody z pohledu několika minut, pouze pro ostřílené obchodníky, kteří vědí, co dělají
  • Intradenní obchodování - obchody v rámci jednoho dne
  • Swingové obchodování - dlouhodobější obchody z pohledu několika dní
  • Poziční obchodování - obchody držené od několika dní po týdny
  • Investování - dlouhodobé obchody z pohledu několika let

Co vše se dá na burze obchodovat

Nejprve je nutno říci, že každá burza je zaměřena na jiné instrumenty. Některá pouze na komodity a futures trhy, některá pouze na akcie a další cenné papíry. Na burzách můžete obchodovat:

Akcie - tradiční cenný papír, který je podílem na podnikání a plynou vám z něj práva akcionáře. Například nákupem akcie Apple vám vzniká právo podílet se na zisku společnosti. Také můžete mít výnos ve formě růstu tržní ceny akcie.

Dluhopisy - cenný papír, který vám generuje výnos neboli kupón za půjčené peníze dané společnosti. Narozdíl od akcie má výhodu v předvídatelnosti příjmů v podobě pravidelných kupónů.

Komodity - standardizované kontrakty, které můžete obchodovat buď přes klasické Futures kontrakty nebo deriváty v podobě CFD kontraktů. Jedná se například o zlato, pšenici, kukuřici, sójové boby, stříbro, platinu, ropu WTI nebo Brent, kakao, cukr, kávu apod.

ETF fondy - jedná se o balíky cenných papírů, které se obchodují ve formě veřejně obchodovatelných fondů. Mohou být zaměřeny dle tříd aktiv nebo i tématicky. ETF fondy mohou být akciové, dluhopisové, smíšené apod. Vyznačují se širokou diverzifikací, nízkonákladovostí a jednoduchostí.

Kryptoměny - i takové exotické instrumenty se dají na burzách obchodovat. Na burzy byly již zavedeny první futures kontrakty na Bitcoin a je možné, že budou následovat další.

Výběr jednotlivých instrumentů také bude záležet na vašem brokerovi, který spolupracuje s danými poskytovateli likvidity. Někteří brokeři poskytují širokou paletu obchodních instrumentů, někteří se specializují pouze na vybrané aktiva.

Závěrem - na co si dávat při obchodování na burze pozor

Nejprve si osahejte obchodní platformu, zkuste si udělat pár obchodů na demo účtu, který brokeři poskytují, a až poté můžete přemýšlet o reálných obchodech. Ziskově obchodovat se nenaučíte ze dne na den, bude to chvíli trvat. Čtěte knihy, vzdělávejte se a soustřeďte se na váš reálně nastavený cíl. Při obchodování je nejdůležitější práce s rizikem, která se často opomíjí. Pokud tedy začnete u rizika a budete správně řídit riziko, máte z poloviny vyhráno. Na začátek si také vyberte pouze pár trhů, později můžete vždy svůj obchodní záběr rozšířit. A nezapomeňte - štěstí přeje připraveným.

 

Zdroje:
komerční sdělení / PR

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články