Jak při koupi štěněte poznat podvodníka

23. 5. 2017 – 14:05 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

Jak při koupi štěněte poznat podvodníka
Ilustrační foto | zdroj: NašePeníze.cz

Internet je plný nabídek roztomilých štěňat nejžádanějších ras za podezřele nízké ceny. Nejeden spotřebitel, který zatoužil po čtyřnohém společníkovi, ale po odpovědi na takový inzerát a zaplacení skončil s prázdnýma rukama. Americký server Consumerist proto radí svým členům, jak se vyhnout podvodníkům i při koupi domácích mazlíčků po internetu.

Úřad Nejvyššího státního zástupce pro stát Ohio za letošek eviduje již více než čtyřicet případů internetového podvodu, kdy nepoctivec vylákal ze zájemce o koupi čistokrevného štěněte tisíce dolarů, aniž by došlo k předání mazlíčka.

Postup je vždy takřka totožný. Zájemce odpoví na inzerát, který slibuje štěně za poloviční cenu. Nabízející vyžaduje platbu předem, po jejím zaslání pak chce další platby. Údajně na uhrazení poplatků za dopravu, očkování či různých dalších administrativních poplatků.

První rada, kterou tak státní zástupce i server Consumerist spotřebitelům dávají, zní: nikdy nekupujte zvířata, která jste neměli možnost vidět na vlastní oči, od prodejců, s nimiž jste komunikovali jen po internetu. Fotografie, které nepoctiví prodejci používají, je lepší zkusit vyhledat za pomoci vyhledávače obrázků, jako je třeba TinEye. Podvodníci si totiž rádi vypůjčují fotografie z fotobanky či od úspěšných chovatelských stanic.

Nepoctivci nabízejí čistokrevná štěňata módních plemen za nereálně nízké ceny. Většinou k tomu používají anonymní či falešné profily na sociálních sítích, u nichž nejsou žádná hodnocení či zkušenosti předchozích zákazníků.

Pokud však zájemce kývne na obchod a prodejce začne vyžadovat další dodatečné částky, je čas z obchodu vycouvat a nahlásit jej dozorovým orgánům. Někteří američtí nepoctivci sice začnou v takovou chvíli napálenému kupujícímu vyhrožovat, že jej v případě nezaplacení nahlásí kvůli týrání zvířat, takové hrozby jsou však plané.

Consumerist uvádí, že mnohem lepší než kupovat psa po internetu je navštívit místní útulek a zvířecího společníka si pořídit tam. Na internetu nenabízí zvířata jen podvodníci, ale někdy také různé „množírny“, v nichž zvířata vyrůstají v nevyhovujících podmínkách a bez potřebné veterinární péče.

Zdroje:
dTest, Consumerist

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články