Jak ušetřit za vytápění domu? Pomůže i stropní ventilátor!

8. 11. 2018 – 11:40 | Bydlení | red | Diskuze:

Jak ušetřit za vytápění domu? Pomůže i stropní ventilátor!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Vytápění domu je jeden z výraznějších výdajů každé rodiny. Často píšeme o tom jak uspořit za plyn, eleketřinu, neo zlepšit zateplení domu. O čem se už tak často prakticky nikde nepíše je, že efektivita distribuce tepla může také velmi významně pomoci. Pojďme se tedy podívat na ty nejzákladnější způsoby efektivní distribuce tepla, které navíc nestojí příliš.

Kvalitní vzduchotechnika v domech dokáže zkvalitnit život, ale hlavně ušetřit peníze za energie. Něco málo jsme o tomto tématu psali v článku "Kvalitní vzduchotechnika může v zimě ušetřit nemalé náklady na vytápění domu".

Pokud někdo však nechce, nebo nemůže do kompletní vzduchotechnické infrastruktury spolu například s rekuperací investovat, jsou i levnější, kompromisní řešení. Ta mohou být přitom velmi elegantní a nabídnout dvojí užitek.

TIP: Jak vybrat stropní ventilátor

Stropní ventilátory

Díky funkci stropního ventilátoru s reverzibilním chodem můžete dposáhnout velkých úspor, jak v létě, tak hlavně v zimě. V létě stropní ventilátor tlačí vzduch dolů a tím ochlazuje, zatímco v zimě teplý vzduch směšuje se studeným. Tím se nedrží teplý vzduch pouze u stropu a zlepší se průměrná teplota v místnosti. V případě domů s krbem, dokáže stropní ventilátor dokonce zrychlit distribuci tepla paradoxně i do dalších částí domu, kde stropní ventilátor chybí.

Stropní ventilátory je možné pořídit s osvětlením, kdy tak nabídnou další komfortní funkci navíc, nebo bez osvětlení. Pokud chceme vybrat stropní ventilátor , je třeba mít jasno kde jej využijeme, je rozdíl průmyslová hala, nebo kancelář, či dětský pokoj. Rozdíl není jen ve velikosti prostoru, který je třeba zohlednit, ale také v designu a funkcích.

Mobilní ventilátory

Mobilní ventilátory jsou díky své přenosnosti vhodné pro příležitostné, i stálé větrání, či ohřev kanceláří, nebo méně obývyncýh prostor. Mobilní ventilátory mohou sloužit k ochlazení, jako nízkonákladová varianta klimatizace v horkých letních dnech a některé díky funkci ohřevu vzduchu zase přitápí prostor.

Dnešní mobilní ventilátory nabízí varianty s regulací množství proudění vzduchu, ale zároveň dostatečně tichý chod natolik, aby nerušily okolí.


Zdroje:
CZVzduchotechnika.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články