Jak zvládnout vysoké pracovní tempo a stres?

10. 12. 2020 – 13:26 | Komerční sdělení | Inzerce

Jak zvládnout vysoké pracovní tempo a stres?
zdroj: {ESB Professional} / Shutterstock.com

Chronický stres jak na pracovišti, tak z běžných domácích úkonů může mít neblahé účinky na náš život. Problémy se spánkem, potíže se soustředěním, bolesti hlavy, žaludku a změny nálady jsou příznaky stresu. Trvalý stres může způsobit narušení imunitního systému, vysoký krevní tlak, srdeční choroby, nespavost, obezitu, deprese a další vážné zdravotní stavy. Jak zvládat stres?

Pište si deník
Abyste se naučili stres zvládat, pořiďte si deník, do kterého si budete zapisovat, jak reagujete na situace a jak se cítíte po celý den. To vám pomůže zjistit, jaké události jsou pro vás klíčovými stresory, abyste je později mohli zmírnit nebo najít lepší způsob, jak na ně reagovat.

Naučte se organizovat si čas
Jak často prohodíte poznámku, že den by měl mít víc jak 24 hodin? Objem pracovních a osobních problémů, které musíte každý den řešit, může být až alarmující. A právě v tomto případě je správná organizace času nesmírně důležitá. Stanovte priority svých aktivit a vytvořte si jejich seznam, podle kterého se budete po celý den řídit.

2. shutterstock_750073606 zdroj: {lovelyday12} / Shutterstock.com

Naučte se říkat „ne“
Pro mnohé z nás je těžké někomu říct „ne“, ale pokud si chceme zachovat zdraví a také zdravý rozum, je na čase se to naučit. To platí zejména tehdy, když se od nás požaduje, abychom si svou práci nosili i domů, kde na nás čekají další každodenní povinnosti. Když se tyto faktory skloubí dohromady, stres bude růst.

Zapomeňte na alkohol jako lék na stres
Mnozí z nás na otázku „jak se zbavit stresu“ pohotově odpoví „pomocí alkoholu“. Jenže právě kvůli němu se intenzita stresu ještě zvyšuje. Místo toho hledejte přínosnější způsoby, jako je například cvičení a procházky – to jsou totiž nejlepší přírodními léky proti stresu.

Zaměřte se na zdravou stravu
Zdravá strava je nejenom základním faktorem při posílení imunity, ale také v boji proti stresu. Dbejte na správně vyvážený a plnohodnotný jídelníček plný potřebných živin. Pokud o sobě víte, že pravidelnou stravu nedodržujete, podpořte svůj organismus vitamíny na imunitu, které by měly obsahovat zejména hořčík.

3. shutterstock_1545154961 zdroj: {Tatjana Baibakova} / Shutterstock.com

Požádejte o podporu své blízké
Podpora od rodiny a přátel ve chvíli, kdy si potřebujete od všeho ulevit nebo promluvit, je k nezaplacení. A jestliže vám dělá problémy o svých obavách a pocitech mluvit se svými blízkými, nestyďte se navštívit odborníky. Právě ti jsou na stres a problémy s ním spojené nejvíce zvyklí.

Uvědomte si, zda vám vaše stresující práce stojí za to
Některá pracovní prostředí a pozice nejsou pro každého, i když v tom člověk může být skutečně dobrý. Jakmile se vám stres z práce dostane „pod kůži“, vaše výsledky a výkony budou průměrné, někdy až podprůměrné. Pokud je to možné, popřemýšlejte nad možností nové práce s nadějí, že z ní nebudete tolik vyčerpaní a vystresovaní.

Udělejte si čas na restart
Všichni občas potřebujeme pauzu. Pokud můžete, vezměte si volno a odpočívejte. Máte čas jen pro sebe, tak namísto dohánění restů dělejte něco, co vám přináší radost. Pokud se budete dřít do úmoru, značně to pocítí jak vaše imunita, tak také okolí.

Stanovte zdravé hranice
Zjistěte, co je pro vás přijatelné a co ne, pokud jde o pracovní vztahy. Stanovte hranice, aby ostatní nezasahovali do vašeho prostoru. Co to znamená? Například to, že jakmile přijdete z práce domů, veškeré pracovní e-maily a telefonáty odložíte a budete se jim zase věnovat až v pracovní době.
Stres není radno brát na lehkou váhu. Může zasáhnout jak náš imunitní systém, tak i naše zdraví. Jakmile zasáhne naše zdraví, odrazí se to i na produktivitě práce, která nám zajišťuje pravidelný měsíční příjem. Proto zvažte své priority hned, jakmile pocítíte velký nátlak z pracovní strany.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články