Je VZP trafika pro ODS a TOP 09?

27. 11. 2012 – 19:17 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Je VZP trafika pro ODS a TOP 09?
Ludvík Hovorka, Člen odborné komise pro zdravotnictví KDU-ČSL a jeho názor na aktuální dění ve VZP, Foto:VZP | zdroj: NašePeníze.cz

Nahrazení Marka Šnajdra ve vedení Správní rady VZP je jednoznačně správným krokem ve prospěch pojišťovny. Šnajdr totiž během svého působení na ministerstvu zdravotnictví pomohl vybudovat konkurenční Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu a „zprivatizovat“ systém očkování.

__________________________________________________________________

Komentáře politiků, ekonomů podnikatelů a dalších osobností veřejného života v Česku nemusí být stejné jako názory redakce serveru NašePeníze.cz. Přesto cítíme povinnost informovat čtenáře o názorech všech, z našeho pohledu důležitých ekonomických i politických, subjektů a osobností.

___________________________________________________________________

Zasloužil se o další zadlužování VZP v projektu IZIP, o převzetí zadlužené ZP Média a současně jako poslanec pomohl účelově změnit zákon o zdravotních pojišťovnách tak, aby se Česká průmyslová zdravotní pojišťovna mohla sloučit s pojišťovnou Metal-Aliance a stát se druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi.

Navzdory odchodu z vedení si však ponechává svůj vliv jako člen Správní rady VZP.

Šťastným krokem naopak není výměna ředitele Horáka za pana Kabátka, bývalého ředitele odboru přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví. Ředitel Kabátek byl na ministerstvo zdravotnictví dosazen Markem Šnajdrem v roce 2006 a podílel se na přípravě privatizace přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví. Ta byla pozastavena v roce 2008.

Zdeněk Kabátek nese velký díl odpovědnosti za pořizování předražených přístrojů do řady českých nemocnic, přičemž obrovské rozdíly v cenách přístrojů dodávaných do tuzemských a zahraničních nemocnic nebyly nikdy vysvětleny.

Ředitel Kabátek bude mít rozhodující vliv na personální obsazení VZP a spolu s náměstkyní Šlajsovou (ODS) může pokračovat v destrukci VZP, ve vlně propouštění schopných pracovníků a v nabírání nových, nezkušených, ale stranicky loajálních.

I z dalších změn ve Správní radě VZP je zřejmé, že VZP se čím dále více stává trafikou pro politiky ODS a TOP 09, než odpovědnou zdravotní pojišťovnou zajišťující zájmy svých pojištěnců. Stranické zájmy dnes vítězí nad odborností a společenským prospěchem.

Ludvík Hovorka, Člen odborné komise pro zdravotnictví KDU-ČSL

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články