Kdo musí zaplatit daň z nemovitosti do konce ledna?

17. 1. 2018 – 18:58 | Bydlení | red | Diskuze:

Kdo musí zaplatit daň z nemovitosti do konce ledna?
Ilustrační foto: daňové přiznání, daň z nemovitosti | zdroj: NašePeníze.cz

Koupili nebo zdědili jste loni byt, dům, či jinou nemovitost? Určitě máte veškerého zařizování dost a jste rádi, že je to za vámi. Ale nezapomeňte ještě vyřešit daň z nemovitých věcí. Letos můžete daňové přiznání z nemovitosti podat nejpozději 31. ledna 2018.

Daň z nemovitých věcí se týká všech, kteří nějakým způsobem v roce 2017 získali nemovitost. Počítá se do toho nejen koupě, ale i dědictví nebo dar. Daňové přiznání musíte podat příslušnému finančnímu úřadu. Tedy tomu, pod který spadá daná nemovitost. Vaše bydliště v tomto případě není důležité.

Daň z nemovitých věcí se skládá z daně z pozemků a ze staveb a jednotek. Týká se vás i tehdy, když vlastníte jen část nemovitosti a získali jste ji třeba až ke konci roku 2017. Jestliže jste se stali majiteli nemovitosti až na konci roku, máte na daň z nemovitých věcí více času. Daňové přiznání  musíte odevzdat do tří měsíců od zápisu do katastru nemovitostí, ve kterém se dané změny zanesly do katastru nemovitostí.

„Koupím-li koncem roku, podám návrh na zápis do katastru nemovitosti ve “starém” roce a není-li “ve starém roce” zapsáno, podávám přiznání do 3 měsíců od konce měsíce, ve kterém bylo zapsáno. Kupní smlouva uzavřena v listopadu 2017, na katastrální úřad doručeno např. 30. 11. 2017, do 31. 12. 2017 nezapsáno, k zápisu dojde až např. 9. 3. 2018. Pak je povinnost podat přiznání nejdéle do 30. 6. 2018. V tomto termínu je pak i splatná daň. Nikoli tedy v obvyklé lhůtě do 31. 5.,“ vysvětluje Jana Janoušková, daňová specialistka KODAP.

Otálet se nevyplácí

S podáním žádného daňového přiznání není dobré váhat. Stejně je to i u daně z nemovitých věcí. Pokud se s přiznáním zpozdíte o více než pět pracovních dnů, zaplatíte ještě úroky z prodlení. Finanční úřad vám k dani přidá úroky z prodlení ve výši 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den, o který podáte daňové přiznání později. Maximální penále má strop a může se vyšplhat na 300 tisíc korun. Minimálně si však připlatíte 500 korun navíc.

Veliká rekonstrukce? Daň z nemovitosti se vás také týká

Dům už máte dlouho, a tak vás přiznání k dani z nemovitých věcí nechává v klidu. Jenže ne vždy se vás toto přiznání netýká. Pokud jste v loňském roce měnili charakter či výměru nemovitosti, nebo jste prováděli rozsáhlou rekonstrukci, daň se vás týká. Samozřejmě se nejedná o rekonstrukci kuchyně, ale například o přístavbu, kterou se změnila výměra nemovitosti. Změnou, která bude zajímat finanční úřad, je i pokud jste z pozemku udělali stavební parcelu.

Na platbu je čas

Do konce ledna musíte jen podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí, ale na platbu máte času dost. Daň vaši peněženku provětrá až v květnu. Zaplatit musíte do 31. května 2018.

Výši vyměřené daně se dozvíte od finančního úřadu. Fyzickým osobám zašle do schránky složenku s výší daně a právnickým osobám přijde informace do datové schránky.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články