Léky na předpis: Nikdo neví, kolik skutečně stojí. Ani stát!

23. 8. 2017 – 9:46 | Zdravotnictví | red | Diskuze:

Léky na předpis: Nikdo neví, kolik skutečně stojí. Ani stát!
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Lékárníci by měli prozrazovat své ceny za léky, které vydávají na recept. Chce to po nich Ministerstvo zdravotnictví v rámci chystané novely lékárenské vyhlášky. S tím ale nesouhlasí Lékárnická komora - jde prý o citlivý obchodní údaj.

tátní ústav pro kontrolu léčiv by poprvé mohl získat přehled toho, kolik skutečně stojí léky, které lékárníci vydávají na předpis. Nyní se to jen odhaduje. A v případě, že pacient chce vědět, kolik mají jeho léky stát - dozví se jen maximální možnou cenu a doplatek.

Psali jsme: Za léky na alergie se bude platit víc

Ministerstvo zdravotnictví teď po lékárnících ale bude chtít, aby prozradili své ceny a marže. Má to pomoci zabránit výpadkům důležitých léků v českých lékárnách. Podle vyhlášky o správné lékárenské praxi totiž úředníci potřebují znát kromě jiného i prodejní cenu k identifikaci daného léku, aby pak mohli vyhodnotit jeho dostupnost a v případě potřeby zakázat jeho vývoz do zahraničí.

S tím ale nesouhlasí například Česká lékárnická komora. Podle ní jde o citlivý údaj, který je obchodním tajemstvím každého provozovatele. Tento krok zpochybnil také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A nelíbí se ani některým zástupcům farmaceutických firem. Ministerstvo zdravotnictví teď řeší připomínky k vyhlášce a připravuje její konečnou verzi k jednání vlády.

Zdroje:
MED, MZČR

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články