Lepší kvalitu potravin zatím nečekejte

4. 4. 2019 – 10:04 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

Lepší kvalitu potravin zatím nečekejte
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Europoslanci z výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele v úterý dopoledne schválili nová pravidla, která mají chránit evropské spotřebitele. Jejich součástí je i hojně diskutovaná dvojí kvalita potravin. Ta ovšem nakonec nejspíš úplně zakázaná nebude.

"Zákaz dvojí kvality z textu ale nakonec vypadl," zlobí se europoslankyně Olga Sehnalová, která je členkou zmíněného výboru a o dvojí kvalitu potravin se zajímá dlouhodobě. Ona sama proto novou normu nepodpořila a chce její přepracování.

"Výsledek je pro mne zklamáním. Část zákona, která se týká dvojí kvality, je výhrou ministrů průmyslu a obchodu členských států EU, kteří dvojí kvalitu chtěli legalizovat, což se jim nakonec povedlo," zlobí se Sehnalová.

Původně návrh počítal s tím, že dvojí kvalita potravin bude zcela zakázaná a výrobci nebudou moct prodávat pod stejnou značkou věci s různým složením - ve vyšší kvalitě na západě Evropy a v nižší na východě.

Deníku Sehnalová řekla, že schválená varianta v podstatě dvojí kvalitu legalizuje, protože "v textu je otevřený seznam legitimních důvodů, proč by měla být přípustná."

Eurokomisařka Věra Jourová, která se v tématu také dlouhodobě angažuje, ovšem mluví úplně jinak - o obrovském úspěchu.

"S touto dohodou to má dvojí kvalita na jednotném trhu spočítané. Spotřebitelé už by neměli být mateni různými výrobky, které se tváří jako identické. Firmy, které budou podvádět, čekají vysoké sankce," uvedla v prohlášení Jourová.

Jakékoliv rozdíly ve složení podle ní musejí být opodstatněné a doložené. "Ještě před dvěma lety se ta věc považovala za pseudotéma, které vůbec neexistuje. Poprvé v historii stanovujeme jasná a vymahatelná pravidla proti dvojí kvalitě. Je to velký úspěch," uvedla česká eurokomisařka na dotaz TN.cz.

Pokuty budou opravdu drastické - pokud nová pravidla v této podobě projdou i na plenární schůzi Evropského parlamentu, mají sankce dosáhnout výše až čtyř procent ročního obratu firmy, která nařízení poruší. Dvojí kvalita výrobků má být brána jako nekalá obchodní praktika.

Obsahují české párky požadované množství masa?

Vídeňské párky patří mezi nejoblíbenější české potraviny. Někteří lidé ale kvalitu párků kritizují, prý od dob minulého režimu poklesla. Vzali jsme proto bývalé československé i nynější normy a srovnali jsme pro vás nároky na kvalitu uzenin.

Vídeňské párky musí podle současné normy obsahovat minimálně 55 procent masa a nejvíce 40 procent tuku. Základem je hovězí a vepřové maso, případně telecí. Nepřipouští se žádné strojně oddělené maso.

“Párek by měl vonět po uzenině a být přiměřeně slaný a kořeněný. Vevnitř by měl být párek masově růžový,“ stojí v dokumentu z roku 2007. Norma připouští drobnou pórovitost a zrna kolagenních částic.

Existují i samostatné nároky na maso, které se na párky používá. Pro hovězí, telecí, vepřové a drůbeží maso nesmí obsah tuku překročit 15-30 procent hmotnosti masa podle druhu masa. Nejvyšší možný objem pojivové tkáně je 10-25 procent.

Poněkud jinou ligou jsou drůbeží vídeňské párky. U nich norma vyžaduje jen 15 procent masa, to může být i strojně oddělené. Obsah tuku musí být maximálně 25 procent.

Norma byla zpracovaná na základě diskuze mezi profesními svazy oboru zpracování, spotřebitelskými organizacemi a kompetentními ministerstvy. Vyhláška také reflektuje situaci na trhu Evropské unie a vztahuje se i na výrobky ze zahraničí.

Žádná norma z dob Československa nespecifikuje přímo vídeňské párky, existovala ale norma zaměřená na párky obecně. Ta začala platit v roce 1952 a byla zrušená v roce 2002.

Podle této normy párky mohly obsahovat maximálně 33 procent tuku, 2,3 (s odchylkou 0,6) procenta soli a maximálně 62 procent vody. Jako suroviny byly přijatelné přední hovězí maso, vepřový výřez s kůží, telecí výřez a maso z hovězích hlav.

Dokument neobsahoval žádné požadavky na obsah masa, tím spíše se neřešilo, jestli se jedná o strojně oddělené maso. Podle dřívější normy by prošla většina nynějších párků. Podle etiket navíc sledované vídeňské párky obsahují velkou část masa, podstatně větší, než je požadováno.

Obsah masa - Vídeňské párky

Obsah masa - Vídeňské párky

 

Zdroje:
denik.cz, MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články