Letní a zimní čas, chcete zachovat změnu, nebo stojíte jen o jeden?

16. 8. 2018 – 18:11 | Životní styl | red | Diskuze:

Letní a zimní čas, chcete zachovat změnu, nebo stojíte jen o jeden?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Už jen pár hodin máte na to, abyste dali Evropské komisi vědět, co si myslíte o každoročním střídání letního a zimního času. Pokud by totiž v Bruselu zjistili, že lidem nevyhovuje, mohli by začít projednávat jeho zrušení. Hlasovat je možné na stránkách Evropské komise.

Vždy dvakrát ročně se potýkáme s posunem času. V říjnu, kdy se přechází na zimní čas, se posouvají ručičky o hodinu dozadu, v březnu při přechodu na letní čas posouváme ručičky o hodinu dopředu.

Právě letní čas by mohla Evropská komise zrušit, záleží na tom, jak se k problematice vyjádří sami občan EU. Do dnešního dne můžete na jejích stránkách hlasovat, jestli byste byli pro jeho zachování nebo zrušení.

Dotazník zda měnit zimní a letní čas v české verzi najdete ZDE.

Komise se ke kroku rozhodla na základě výzvy Evropského parlamentu z letošního ledna. Úkol zněl jasně - vyhodnotit přínosy a rizika střídání dvou časů a případný návrh k ukončení této praxe. Komise se proto rozhodla zeptat na názor lidí, pokud budou proti, může letní čas zrušit.

"Ve většině členských států EU existuje dlouhá tradice úpravy letního času. Většina z nich sahá až do období první či druhé světové války nebo ropné krize v 70. letech minulého století. V té době šlo zejména o úsporu energie a maximální využití dostupnosti denního světla v daném období," vysvětluje Komise, jak ke změně v minulosti došlo.

Jenže v současnosti je úspora energie mizivá. Často se hovoří také o vlivech změn času na zdraví. Dopad na celkový biorytmus organismu může být větší, než se předpokládalo.

Pokud by Evropská unie nakonec přece jen letní čas zrušila, musela by tato změna platit ve všech státech bez výjimky. Když by si totiž některé země nechaly letní a jiné měly jen zimní čas, nastaly by komplikace v dopravě i obchodu.

Zdroje:
MED, Evropská komise

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články