Levné hypotéky končí. Aktuální srovnání úrokových sazen

4. 12. 2016 – 18:33 | Hypotéky | red | Diskuze:

Levné hypotéky končí. Aktuální srovnání úrokových sazen
zdroj: freeimages.com

Nový zákon o úvěru pro spotřebitele rozhýbal v prosinci hypoteční trhy. Banky si začaly kompenzovat rostoucí náklady zdražováním hypotečních úvěrů. Úrokové sazby zvyšují především velké banky, menší se zatím drží v ústraní.

„S účinností zákona o spotřebitelském úvěru a novými možnostmi mimořádného splácení úvěru, banky dle očekávání zvýšily sazby hypotečních úvěrů. Zatím se vyplňuje, že u delších fixací bude zvýšení do 0,5 p. b.,“ říká Josef Rajdl, hlavní analytik Fincentra.

Úrokové sazby zvýšila z velkých bank Komerční banka, ČSOB, Hypoteční banka, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Česká spořitelna se zatím ke zdražování nepřipojila. Menší banky kromě Expobank zatím vyčkávají na další tahy svých rivalů a snaží se ještě na poslední chvíli přilákat na nízké sazby více klientů.

První zdražila Komerční banka

Komerční banka se jako poslední definitivně rozloučila se stoprocentními hypotékami, ale jako první zvýšila úrokové sazby hypoték již od 21. listopadu. Zvýšila sazby fixací na tři, pět i deset let o půl procentního bodu. Tří a pětileté fixace začínají na 2,29 procentech a desetileté na 2,49 procentech.

„K tomuto kroku nás vedly dva silné důvody. Prvním jsou dodatečné náklady, které bance vzniknou v souvislosti s novým zákonem o spotřebitelském úvěru, který umožní klientům u nových hypoték každý rok předčasně splatit 25 % úvěru. Současně s tím se v posledních dvou měsících zvýšily sazby na mezibankovním trhu u pětileté fixace téměř o 0,3 %,“ uvedl Michal Teubner z Komerční banky.

Banka zároveň přizpůsobila výši poskytovaného úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti (LTV) doporučením České národní banky (ČNB). LTV hypotečních úvěrů rozdělila do dvou pásem – do 85 procent a od 85 do 95 procent.

Sazby zvyšují i další velké banky

Rostoucí cena zdrojů na mezibankovním trhu a dopady zákona o spotřebitelském úvěru, který začal platit 1. prosince 2016,  donutily ke zvyšování úrokových sazeb i ČSOB a Hypoteční banku. ČSOB dorovnala sazby tří a pětiletých fixací na stejnou úroveň 2,09 procenta.

Hypoteční banka zvýšila sazby všech sledovaných fixací o 0,2 procentního bodu. Nabídka jednoletých fixací začíná na 3,29 procenta. Tři a pětileté fixace překročily hranici dvou procent a pořídíte je od 2,09 procenta. Zdražení se dotklo i sedmi a desetiletých fixací, které vzrostly o 0,3 procentního bodu.

Úrokové sazby jsou dražší i u Raiffeisenbank. Fixace na jeden, tři a pět let zvýšila o 0,2 procentního bodu na 1,99 procenta. Stále tak zůstávají pod dvěma procenty. Zvýšení cen hypoték je logickou reakcí na dění na trhu, a to i v souvislosti s legislativními změnami platnými od 1.12. 2016,“ říká tisková mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

UniCredit snižuje jednoleté fixace

UniCredit Bank ve snaze nabídnout srovnatelné sazby v celém spektru fixací snížila úrokovou sazbu jednoletých fixací ze 4,04 dokonce na 2,49 procenta. Hypotéky s fixací na tři a pět let ale zdražila z 1,29 procenta na 1,69 procenta, resp. 1,79 procenta.

„Růst cen zdrojů a nová pravidla, která přináší zákon o spotřebitelských úvěrech se promítla do zvýšení našich úrokových sazeb od 1. prosince. Očekáváme, že podobně zareagují všechny banky napříč trhem. Nemyslíme si však, že současné zvýšení sazeb výrazně ovlivní ochotu Čechů půjčovat si na nové bydlení,” říká tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Expobank se připojila k velkým bankám

Ke zvyšování úrokových sazeb velkých bank se připojila i Expobank. Zdražování ale není tak výrazné jako u ostatních bank. Za fixaci na tři roky připlatíte 0,05 procentního bodu a za pětiletou o 0,09 procentního bodu více.

Wüstenrot zatím úrokové sazby hypoték nezvýšila. Zaměrila se naopak na snížení sazeb při refinancování. Další zlevňování je ale zřejmě v nedohlednu. „Zlevnění se týká pětiletých sazeb Hypotéky Refin pro úvěry až do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti stanovené bankou,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot, a dodává: „Toto snížení sazeb může být na dlouhou dobu poslední. K refinancování je skutečně nejvhodnější doba a klienti s hypotékou, kteří o tomto kroku uvažují, by neměli váhat.“  

Zvyšování úrokových sazeb odstartovalo, ale zřejmě to nebude tak horké, jak se může zdát. „Pokračující konkurenční boj mezi největšími bankami by měl vyššímu růstu sazeb bránit. Dokud nebude zřejmé, kdy ČNB začne měnit kurz měnové politiky, není k dalšímu výraznému zdražení důvod,“ říká Josef Rajdl.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank

Aktuální úrokové sazby – prosinec 2016
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Česká spořitelna 3,19 1,99 1,79 do 100 %
ČSOB 3,19 2,09* 2,09** do 70 %
Equa Bank 3,79 1,79 1,79 do 90 %
Expobank 4,52 3,21** 3,24** do 90 %
Fio banka 2,19 1,58 1,58 do 80 %
Hypoteční banka 3,29** 2,09** 2,09** do 70 %
Komerční banka 2,49 2,29** 2,29** do 85 %
mBank 1,54 1,54 1,74 do 85 %
Moneta Money Bank 2,29 1,79 1,79 od 75 % do 85 %
Raiffeisenbank 1,99** 1,99** 1,99** od 70 % do 90 %
Sberbank 2,99 1,89 1,79 do 90 %
UniCredit Bank 2,49* 1,69** 1,79** do 85 %
Wüstenrot 3,44 1,59 1,59 do 70 %

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 %, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií. Úroková sazba fixace na pět let do 90 % LTV.

ČSOB: V uvedených úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši 0,10 % p.a. a sleva za využití pojištění 2 ze 3 u ČSOB Pojišťovny ve výši 0,10 % (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru). Nesplnění kterékoliv z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.

Akce 1,89 % se vztahuje na ČSOB Hypotéku s dobou fixace úrokové sazby na 5 a 7 let a poměrem výše úvěru k hodnotě nemovitosti do 70 %. Podmínkou je sjednání pojištění úvěru v ČSOB Pojišťovně a inkaso splátky hypotéky z běžného účtu v ČSOB/ERA. Nesplnění kterékoliv z uvedených podmínek pro slevu není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou úrokovou sazbu.

Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.

Expobank: Platí pro IQ Hypotéka na bydlení a rekreaci, IQ Hypotéka na pronájem, Hypotéka hypoték – refinancování účelové hypotéky, IQ Hypotéka Multi – konsolidace účelových hypoték, IQ Hypotéka Energie.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru a za plnění podmínky služby Aktivní účet uvedené v části X. úrokového lístku. Platí pro úvěry sjednané po 14. 1. 2007.

Hypoteční banka: Úrokové sazby platí pro nové klienty po dobu prvního fixačního období.
V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/ERA ve výši –0,10% a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši –0,10%. Sazby fixace na 3 a 5 let platí v případě splnění podmínek “Pěkné hypotéky”. Od 4. 5. 2015 probíhá akční nabídka “Úrokové schody”.

„Pěkná hypotéka“: Akce se vztahuje na všechny typy úvěrů s výší úvěru od 1 000 000 Kč včetně a s dobou fixace na 3 a 5 let mimo hypotéky s LTV Poměr výše úvěru k ceně nemovitosti od 71 % do 100 %, předhypotečního úvěru, americké hypotéky a převzetí dluhu. Podmínkou je sjednání pojištění úvěru v ČSOB Pojišťovně a inkaso splátky z běžného účtu v ČSOB/ERA. 

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou.

mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%.

Raiffeisenbank: Banka u minimálních sazeb nerozlišuje délku fixace. 

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,2 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry a pro americké hypotéky nad 1 mil. Kč (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Sazby pro úvěry do 999 999 Kč jsou odvozeny od vyhlášených sazeb a liší se o + 0,2 procentního bodu
*) Úrokové sazby zahrnují tyto slevy z úrokové sazby: Sleva za jednorázové pojištění schopnosti splácet 0,30%. Sleva v případě aktivně využívaného účtu v UCB 0,50%. Sleva za aktivní využívání kreditní karty UCB 0,10 %. Sazby jsou vyhlašované „od“ *) a vztahují se na nově poskytnuté úvěry od 1.000.000,– Kč výše

Wüstenrot: 1) U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. 2) Minimální úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,0 mil. Kč. 3) Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. 4) Při sjednání odloženého počátku čerpání úvěru o 18 měsíců je sazba navýšena o 0,10 % p. a. 5) Při sjednání odloženého počátku čerpání úvěru o 24 měsíců je sazba navýšena o 0,20 % p. a.

-Jana Zámečníková | Hypoindex.cz

 

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články