Levné hypotéky končí, ceny bytů půjdou dolů

13. 11. 2016 – 9:16 | Bydlení | Martin Slapnička | Diskuze:

Levné hypotéky končí, ceny bytů půjdou dolů
Ilustrační foto | zdroj: Central group

Levné hypotéky v Česku pomalu končí. Podle odborníků už na nich banky nevydělávají, navíc během příštího roku začnou platit i výrazně přísnější pravidla pro poskytování půjček. Naopak by se postupně mohly snížit ceny bytů, které se vyšplhaly do rekordních částek.

Zlatý čas hypoték zřejmě skončil. Navíc od prvního prosince už na ně nemusí lidé dosáhnout - budou nová pravidla. "Pokud klienti nestihnou podepsat smlouvu do 30. listopadu tohoto roku, tak se může stát, že od prosince už jim hypotéka nebude poskytnuta," varuje Libor Ostatek, ředitel Golem Finance.

Od prvního prosince totiž platí novela zákona o spotřebitelských úvěrech, která sice přinese lidem třeba možnost předčasně splatit hypotéku, ale zároveň zpřísňuje prověřování klientů. "Pro banku to znamená zvyšující se náklady a ty se promítnou do cen hypoték," domnívá se Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Dlouhodobě nízké hypotéky mají vliv i na extrémně rychle rostoucí ceny bytů. "Na průměrný byt v Praze by v letošním roce průměrný občan šetřil 11,5 roku. Ve srovnání třeba s Vídní, kde je to devět let nebo s Varšavou, kde je to 6,5 roku.

Například na Praze 2 stoupla cena bytu o rozloze 60 metrů čtvereční o více než polovinu za jediný rok. Průměrně člověk zaplatí o 2 miliony korun více než loni. Jako celek je Praha ale až na druhém místě za Ostravou, kde ceny vylétly o 30 procent.

Brno tak patří společně s Jihlavou k městům, kde ceny bytů rostly nejméně. V Ústí nad Labem dokonce bydlení zlevnilo. Zdražení hypoték, které připouštějí i velké banky, může růst ceny bytů celkově zpomalit. Podle odborníků příští rok spadne hypoteční trh až o 20 procent. I tak hypotéky zůstanou výrazně levnější než třeba před pěti lety.

Zdroje:
MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články