Náklady na bydlení rostou. Zdražují nájmy, elektřina i voda

14. 9. 2018 – 10:24 | Bydlení | red | Diskuze:

Náklady na bydlení rostou. Zdražují nájmy, elektřina i voda
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Rostoucí ceny v oblasti bydlení se netýkají jen cen nových, či starších nemovitostí. Připlatit si za bydlení musí i lidé, kteří bydlí v nájmu, nebo svou nemovitost už dávno vlastní. Podle Českého statistického úřadu meziměsíčně vzrostly jak ceny elektřiny, tak i tepla a teplé vody.

Kvůli rostoucím nákladům na bydlení vzrostla meziročně i inflace. Podle ČSÚ byl meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle bydlení byl důsledkem vyšších cen elektřiny o 0,5 %, nájemného z bytu o 0,4 % tepla a teplé vody o 0,4 %.

V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 2,4 %, což je o 0,1 p.b více než v předchozím měsíci. Za rychlejším růstem stojí zejména vyšší ceny nájmů a energií. Dlouhodobě vyšší ceny elektřiny se tak se zpožděním projevují i v konečných cenách pro domácnosti,“ doplňuje František Táborský, analytik Raiffeisenbank.

Nájemní bydlení je čím dál dražší

Bohužel se zvyšující ceny nemovitostí a růst úrokových sazeb u hypotečních úvěrů promítá i do nájemního bydlení. Ceny nájmů bytů, které s časovým odstupem reagují na prudký růst cen nemovitostí na trhu, během srpna v meziměsíčním srovnání vzrostly o dalších 3,5 procenta, v červenci byl meziměsíční růst 3,2 procenta.

Svůj růst zrychlily hlavně ceny za bydlení. To se projevilo jak na meziměsíčním, tak meziročním vývoji. V rámci bydlení zdražily ceny elektřiny, nájemného i tepla a teplé vody. Ceny za bydlení vzrostly oproti loňskému srpnu o 3,2 procenta a měly tak největší vliv na meziroční zvýšení celkové cenové hladiny,” uvedla Pavla Šedivá z odboru statistiky cen ČSÚ.

Éra levné elektřiny skončila

Elektřina v srpnu zdražila dokonce o 5,6 procenta. „Přes léto zdražovali zejména menší distributoři elektřiny, kteří tak navázali na zdražování větších hráčů v prvním letošním pololetí,“ řekl Lukáš Kovanda, analytik společnosti Cyrrus.

Za růstem cen energií může podle odborníků hlavně zdražení elektřiny na německé burze. „Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se tentokrát zvýšila na 2,5 % a přiblížila se tak aktuální prognóze ČNB. Opět i v tomto případě se na inflaci podílelo především dražší bydlení. Domácnostem roste nájemné, a ještě rychleji ceny elektrické energie, které reflektují prudké zdražení silové elektřiny na burze v Německu. Doba relativně levných energií je pryč a s koncem fixačního období to pocítí stále více českých domácností,“ okomentoval údaje ČSÚ Petr Dufek z ČSOB.

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz
Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články