Nejbohatší čech je dál Petr Kellner, Babiš přeskočil Bakalu

4. 3. 2013 – 18:08 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejbohatší čech je dál Petr Kellner, Babiš přeskočil Bakalu
Nejbohatším mužem planety je stále Mexičan Carlos Slim Helú, který má pod palcem telekomunikační impérium América Móvil a další firmy, Fotokoláž: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Petr Kellner nadále vévodí žebříčku českých boháčů s odhadovaným majetkem 205,4 miliardy korun, což mu zajišťuje celosvětově 106. místo. Na druhé příčce se podle pondělních informací časopisu Forbes premiérově umístil Andrej Babiš (39,5 miliardy) před Zdeňkem Bakalou (29,6 miliardy).

Kellner zároveň vůbec poprvé v historii překročil hranici 10 miliard dolarů, a to především díky několika úspěšně završeným transakcím, a také díky růstu skupiny Home Credit.

Proti tomu Zdeněk Bakala o jednu příčku propadl hlavně kvůli klesajícím akciím těžařské NWR, ale také kvůli nástupu Andreje Babiše, jehož koncern Agrofert se těší dobrému finančnímu zdraví.

Do žebříčku dolarových miliardářů, v němž se letos objevilo rekordních 1426 lidí z celého světa, se vešel ještě jeden Čech. Čtveřici nejbohatších obyvatel ČR uzavřel zakladatel průmyslového impéria KKCG Karel Komárek. Jeho majetek je aktuálně odhadovaný na 19,7 miliardy korun, což stačilo na celkové 1342. místo.

Nejbohatším mužem planety je stále Mexičan Carlos Slim Helú, který má pod palcem telekomunikační impérium América Móvil a další firmy. Podle propočtů časopisu Forbes vlastní Slim Helú majetek za 1,44 bilionu korun, což odpovídá téměř 1,5 násobku ročních příjmů celé České republiky. Druhou příčku obhájil zakladatel softwarového Microsoftu Bill Gates a na bronzovou pozici se posunul zakladatel oděvního řetězce Inditex Španěl Amancio Ortega, který z elitní trojice vystrčil Warrena Buffetta.

Časopis Forbes při výpočtu vychází z tržních cen. V úvahu se berou podíly, které má ten který člověk ve veřejných i soukromých společnostech, svoji roli však hraje také hodnota nemovitostí, uměleckých děl, ale také jachet a dalšího majetku. Nezapomíná se však ani na případné dluhy.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články