Nejlepší penzijní systém mají v Dánsku. Jak funguje?

9. 12. 2012 – 19:56 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejlepší penzijní systém mají v Dánsku. Jak funguje?
Dánský penzijní systém se skládá ze základního veřejného důchodového pojištění, plně financovaného příspěvkového systému a povinného systému zabezpečení zaměstnanců. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Společnost Mercer každoročně sestavuje žebříček nejlepších důchodových systémů na světě. Za rok 2012 patří první místo Dánsku. Proč? Podívejme se na dánský penzijní systém trošku blíže.

Dle zprávy mezinárodní analytické společnosti Mercer „Melbourne Mercer Global Pensions Index 2012“ nejlépe fungují penzijní systémy v Dánsku, Nizozemí, Austrálii, Švédsku a Švýcarsku.

Ve studii jsou důchodové systémy v 18 zemí světa hodnoceny na základě jejich přiměřenosti, udržitelnosti a integrity. Přiměřenost hodnocí úroveň důchodu vůči dosahovanému příjmu před odchodem do důchodu. Udržitelnost systému hodnotí jeho udržitelnost, což je vzhledem ke stárnutí populace problém evropských zemí. Vlastní spoření a investování na penzi je velmi důležité. Integrita hodnotí legislativní ochranu a správu penzijních aktiv.

Důchody v Asii jsou nízké

Výsledný index se tedy skládá ze tří dílčích indexů Nejvyšší váhu má přiměřenost systému (ze 40 %) a udržitelnost systému (35 %). Integrita systému má váhu 25 %. Čím vyšší hodnotu Melbourne Mercer Global Penzion Index má, tím je důchodový systém dané země lepší (možnosti od 0 do 100).

Prvních pět zemí vychází ze srovnání podstatně lépe než asijské země (Indie, Japonsko, Korea a Čína). Důchody v asijských zemích jsou oproti penzijním systémům v evropských zemích výrazně nižší.

Vlastní spoření a investování je nutností

Trendem ve vyspělých zemích světa je podpora vlastní zodpovědnosti občanů za penzi. Vlastní spoření a investování je naprostou nutností. Stejně tak vytvoření jasných pravidel a podpůrné legislativy pro spoření ve speciálních penzijních systémech. V zemích Skandinávie či Nizozemí se velmi osvědčuje zapojení zaměstnavatelů na penzijním systému.

Optimálním řešením je více zdrojů příjmu v důchodovém věku, např.: státní důchod, zaměstnanecký systém, vlastní spoření a investování, případně příjem z penzijního fondu.

Proč má nejlepší penzijní systém právě Dánsko?

Předpisy upravující oblast důchodů jsou v Dánsku na vynikající úrovni, stejně tak výborně funguje soukromý penzijní systém. Náhradový poměr v oblasti důchodu patří mezi nejvyšší z členských zemí OECD. Životní úroveň občanů odchodem do důchodu příliš neklesá.

Dánský penzijní systém se skládá ze základního veřejného důchodového pojištění, plně financovaného příspěvkového systému a povinného systému zabezpečení zaměstnanců. U veřejného základního systému platí princip redukce (občané s nižšími příjmy mají vyšší důchod v porovnání se mzdou před odchodem do důchodu, občané s vyššími příjmy naopak nízké), u ostatních penzijních dávek závisí na příjmech občana, čím vyšší příjem, tím vyšší penze.

Systém důchodu navíc zvýhodňuje občany s velmi nízkými příjmy. Tito občané mají výsledný příjem dokonce vyšší než příjem dosahovaný před odchodem do důchodu. Nutné je však podoktnout, že splnit podmínky pro přiznání důchodu v Dánsku není rozhoně snadné, je zapotřebí splnit 40 let pojištění. Občané, kteří dlouhodobě nepracují, tak podmínky pro přiznání důchodu nesplní. Řádný důchodový věk v Dánsku je 65 let, ale postupně se zvyšuje na 67 let.

Vícepilířový příjem v důchodu, zapojení zaměstnavatelů na penzijním systému, dostatečné vlastní úspory Dánů a značná redukce u státního důchodu zvýhodňující občany s nižšími příjmy je důvodem, proč penzisté v Dánsku nejsou „chudí“ (tj. nemají příjem nižší než 60 % mediánu mzdy).

Tabulka 1: Náhradový poměr u důchodů v Dánsku

Text

Medián

Příjem (v % z průměrné mzdy)

50 %

75 %

100 %

150 %

200 %

Hrubý náhradový poměr

84,7 %

120,6 %

93,3 %

79,7 %

66,1 %

59,2 %

Občan pobírající celý život průměrnou mzdu může v Dánsku očekávat důchod na úrovni téměř 80 % svého průměrného příjmu. Čistý náhradový poměr by byl ještě o něco vyšší, protože zdanění mzdy a důchodu je odlišné.

Výsledný důchod se skládá ze dvou příjmů: veřejného důchodu a povinného sociálního pojištění občanů. Souhrnný důchod je však v Dánsku velmi vysoký, především z důvodu dobře fungujícího povinného pojištění. Současně je správné uvést, že rovněž přímé daně v Dánsku patří mezi nejvyšší z členských zemí OECD.

-Petr Gola | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články