Nejlevnější hotel na světě? Mama hotel!

23. 12. 2015 – 12:10 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nejlevnější hotel na světě? Mama hotel!
zdroj: freeimages.com

Ustláno, vypráno, vyžehleno, navařeno, a to vše za pár korun poskytuje mama hotel. Mohlo by se zdát, že jde o reklamní trik, ale nabídka je skutečná. Existuje stále velké množství mladých s vlastními příjmy, kteří nechtějí přijít o pohodlí domova a veškerý servis u maminek.

Počet mladých Čechů, kterým se nechce vyletět z rodinného hnízda, se navíc za posledních sedm let zvýšil o více jak čtvrtinu. Přitom čas vzít si hypotéku a osamostatnit se je více než ideální.

Data Equa banka a Českého statistického úřadu také ukázala, že veškerý komfort poskytují maminky každému druhému třicátníkovi. Ženy se máminy sukně drží mnohem méně než muži, i tak jich ve věku od 25 do 30 let žije u rodičů téměř třetina. Mužům se navíc nechce osamostatnit ani po třicítce. Do 35 let bydlí stále s rodiči jeden ze tří mužů a do čtyřiceti dokonce stále každý desátý muž. Žen do 35 let se doma drží méně než pětina a do čtyřiceti už jen každá dvacátá žena.

Doba přeje osamostatňování

Průměrný třicátník vydělá přibližně 30 tisíc korun měsíčně a bez problému tak dosáhne na hypoteční úvěr. S historicky nejnižší úrovní úrokových sazeb by tak často za vlastní bydlení zaplatili na měsíčních splátkách ještě méně než za pronájem.

„Současná doba přeje mladým lidem a touze po osamostatnění nejvíce v historii. Sazby hypoték jsou běžně pod dvě procenta. S průměrnou mzdou okolo 31 000 korun není problém si pořídit nemovitost a financovat ji hypotečním úvěrem. V případě průměrné výši úvěru, který je dnes 1 800 000 korun, s cenou nemovitosti 2 000 000 korun a délkou splácení 30 let, je přibližná výše měsíční splátky přijatelných 6 644 korun. Přitom z našeho průzkumu vyplývá, že třicátníci jsou ochotni platit v průměru 8 250 měsíčně. Pronájmy se přitom pohybují kolem deseti tisíc korun měsíčně,“ vysvětluje Ondřej Hák, ředitel oddělení úvěrových produktů Equa bank.

Rodiče se postarají, ale ne všude

Původ mama hotelu nalezneme v Itálii, kde žije u rodičů až 90 procent třicátníků. Na severu Evropy se zase trend mama hotelu neuchytil. Mladí lidé se zde osamostatňují mnohem dříve než ostatní Evropané.

„Mladí lidé v Česku často předpokládají, že jim v začátcích pomůžou rodiče a pořídí jim byt nebo jim alespoň budou platit pronájem. Když už přemýšlí nad vlastním financováním koupě nemovitosti, uvažují o půjčce lehce nad 1 milion korun na dobu 13 let. To dokládá, že mladí nedokáží odhadnout, kolik je hypotéka bude opravdu stát,“ vysvětluje Ondřej Hák.

Někdy ale mohou nastat životní situace, kdy mladým nezbývá nic jiného, než se k rodičům vrátit. Tíživá finanční situace přiměla například Řeky, aby se v poslední době uchylovali opět do teplého rodičovského hnízda. Počet mladých Řeků ve věku od 18 do 34 let, kteří žijí s rodiči, se od roku 2010 výrazně zvýšil až na 63,5 procenta. Finančně na tom nejsou nejlépe ani Španělé, kde je i kvůli vysoké míře nezaměstnanosti nuceno bydlet s rodiči více než polovina mladých.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články