Němci se připravují na krizi, máme se bát?

28. 8. 2016 – 20:05 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Němci se připravují na krizi, máme se bát?
zdroj: freeimages.com

Německá vláda vyzvala občany, aby se zabezpečili pro případ krize či války. Podle nové koncepce civilní obrany by se lidé měli zásobit jídlem, vodou, ale i palivem a dalšími praktickými věcmi. V případě konfliktu budou muset civilisté také pomáhat armádě na vnějších hranicích NATO.  Víte, co byste měli doma mít v případě napadení státu nebo jiné katastrofy?

V případě ohrožení je třeba rychlá a efektivní reakce. K tomu je třeba jasné plánování a existence reakčních mechanismů, které je třeba připravit předem. To se děje novou koncepcí civilní obrany,“ stojí v tiskovém prohlášení německé vlády.

Opomineme-li to, že německá opozice tvrdí, že jde o zbytečné šíření strachu, měli by Němci vydržet s vlastními zásobami vody minimálně pět dní a s jídlem deset dní. To znamená, že by lidé měli mít doma dva litry vody na osobu a den. Mimo to by šuplíky měly obsahovat svíčky, zápalky, vybavenou lékárničku a nabité záložní baterie. Nesmí se zapomínat také na palivo. Rozhodně nespoléhejte na to, že poběžíte do nejbližšího obchodu a všechno nakoupíte. Mohou nastat situace, že budete muset spoléhat jen na to, co máte doma.

Někteří lidé takovým přípravám na katastrofu věnují skoro celý život. Říkají si preppeři a pro některé z nich by nebyl problém přežít s vlastními prostředky i několik let. Cvičí své děti rychle se obléknout do obleků proti radiaci, umí si vypěstovat vlastní potravu a všichni členové rodiny dobře střílí. To jsou většinou extrémní případy, ale být připraven se určitě vyplatí.

Určitě teď nepoběžíte do nejbližšího obchodu a nenecháte tam v panice desetitisíce korun. Nejprve se podívejte, co doma vlastně máte a trvanlivé potraviny dejte stranou. Vyšetřete si také suché a temné místo, kde budete věci a jídlo skladovat. Něco nakupte do zásoby, a když budete mít nakoupený základ, dokupujte třeba při každém nákupu jednu konzervu.

Pak je dobré udělat si soupis všech věcí s datem expirace, ať máte přehled, kdy potraviny zařadit do nekrizového jídelníčku.

Co byst tedy měli doma mít, abyste se nenechali zaskočit?

Voda: nestačí mít pár lahví pitné vody, na suchém, tmavém místě skladujte kanystry s vodou. Existují ale i jodidové tablety, uhlíkové filtry a tablety chloridu železitého, které pomohou vyčistit i nepitnou vodu.

Jídlo: důležité jsou kalorické a trvanlivé potraviny. Jako je například rýže, luštěniny, pšenice a další jídlo, které se snadno vaří. Důležitá je energie, takže by železné zásoby měly obsahovat i med, bílý a hnědý cukr a ovocné sirupy. Nezapomínejte také na rostlinný olej a tuk. Například olivový olej má velmi dobrou trvanlivost. Arašídový olej vydrží dokonce až pět let a dlouhodobě skladovatelný je také kokosový olej.

Kromě příloh je pochopitelně důležité i maso. Pečlivě ale vybírejte konzervy, které koupíte, aby měly co nejvyšší obsah masa. Do zásoby se hodí kuřecí, vepřové, hovězí, ale i tuňák. Investovat také můžete i do sušeného masa. Nakoupit můžete i konzervované ovoce a zeleninu.

Dobře také k takovým účelům poslouží MRE bojové dávky potravin. Konzumace je možná i v nejnáročnějším terénu a podmínkách a stále častěji tyto potraviny využívají nejen vojáci v bojových akcích a na cvičeních, ale i milovníci outdoorových aktivit.

Ačkoli plno lidí nemá mléko rádo, patří mezi důležité složky potravy. V krizi obvykle prý mizí z pultů jako jedno z prvních zboží.

Doplnit vše můžete vitamíny. Nejlepší jsou pro tyto situace rozpustné tablety do vody, které jistě oceníte i na běžných výletech či při zvýšené tělesné aktivitě.

V neposlední řadě se také můžete zásobit sušenkami, oříšky, případně výživnými, proteinovými tyčinkami, které poslouží jako rychlá svačina.

-Monika Hrušová | Více na Investujeme.cz
Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články