Nestihli jste podat daňové přiznání? Nezoufejte, máte čas

1. 4. 2015 – 14:49 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Nestihli jste podat daňové přiznání? Nezoufejte, máte čas
Daňový kalendář Ministerstva financí České republiky je neúprosný. Pro letošní rok stanovuje termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů na 1. dubna. Kdo dnes ale podání přiznání nestihne, nemusí se obávat sankcí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Není to apríl. Dnešní den je posledním řádným dnem k podání daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2014. Přesto daňoví poplatníci mají stále dost času.

Daňový kalendář Ministerstva financí České republiky je neúprosný. Pro letošní rok stanovuje termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmů na 1. dubna. Kdo dnes ale podání přiznání nestihne, nemusí se obávat sankcí. Může využít lhůtu 5 pracovních dnů po termínu podání daňového přiznání, během nichž může daňové přiznání bez sankcí podat. Tato „prodloužená lhůta“ končí 9. dubna 2015 a teprve 10. dubna by začal finanční úřad vyměřovat pokutu.

Výše sankce za opožděně podané daňové přiznání se odvíjí od daňové povinnosti a dosahuje 0,05 % výše stanovené daně, 0,05 % stanoveného daňového odpočtu, nebo 0,01 % daňové ztráty. Ve všech případech je stanoven strop na 5 %. S maximální výší sankce je to ale o něco komplikovanější.

V prvé řadě finanční úřad pokutu nepředepíše k úhradě, pokud je její výše nižší než 200 Kč. Např. při daňové povinnosti 10 000 Kč si může daňový poplatník prodloužit lhůtu „beztrestně“ až o dalších 39 dní.

Proti nepředepsání sankce k úhradě ovšem stojí § 250, odst. 4 Daňového řádu: „V případě, kdy daňový subjekt nepodá řádné daňové tvrzení nebo dodatečné daňové tvrzení, ačkoli měl tuto povinnost, a neučiní tak ani dodatečně po dobu, kdy možnost podat tato tvrzení trvá, použije se při výpočtu částky podle odstavce 1 nebo 2 stanovená horní hranice[1]; výše pokuty za opožděné tvrzení daně v tomto případě činí vždy nejméně 500 Kč.“

Minimální pokutu ve výši 500 Kč či maximální hranici pro výpočet sankce finanční úřad ale použije v případě, kdy daňového poplatníka vyzval k dodání daňového přiznání, s nímž je v prodlení, a daňový poplatník ho ani v takovém případě nedodal. Ještě do loňského roku přitom byla částka 500 Kč stanovena jako minimální výše sankce za prodlení podání daňového přiznání v každém případě.

Daňový řád stanovuje i absolutní maximální výši pokuty, která dosahuje 300 tis. Kč. Ani hříšníci s miliardovými zisky tak nezaplatí víc.

Sankce může být naopak i poloviční než vypočtená. A to ve dvou případech: Prodlení je kratší než 30 dní, nebo se jedná o jediné prodlení podání daňového přiznání v příslušném kalendářním roce.

Nezaplatili jste daň včas?

Termín pro zaplacení daně z příjmů je stanoven shodně pro termín podání daňového přiznání k dani z příjmů – 1. dubna 2015. Pokud se chce daňový poplatník vyhnout sankcím, musí ji ale zaplatit nejpozději 8. dubna 2015, tedy o den dříve, než kolik mu dává „prodloužená beztrestná lhůta“ pro podání daňového přiznání.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články