Nová technologie má zrychlit procesy na letištích

4. 10. 2017 – 15:12 | Věda a technika | Martin Slapnička | Diskuze:

Nová technologie má zrychlit procesy na letištích
Ilustrační foto: Letiště | zdroj: freeimages.com

Často létáte a lezou vám na nervy fronty u bezpečnostní kontroly? V tom případě se těšte na novou generaci skenerů. Umožní rychlejší provoz, vyšší bezpečnost a lepší přehled o obsahu zavazadel. Na novou technologii upozornil americký spotřebitelský server Consumerist.

Americká společnost Analogic Corporation, která se zaměřuje na vývoj medicínských a bezpečnostních zařízení, aktuálně představila nový zavazadlový skener ConneCT. Funguje na principu výpočetní tomografie a používá stejnou technologii jako přístroje v nemocnicích. Na rozdíl od vnitřních orgánů pacientů ale bude nahlížet do vnitřností zavazadel. Po naskenování se jejich obsah objeví jako plnohodnotný trojrozměrný obraz. Letištní kontrola si ho bude moci libovolně přibližovat, otáčet a prohlížet z různých úhlů.

Skener má také splňovat současné standardy pro inteligentní zařízení a vzdálenou komunikaci. Analogic Corporation například slibuje, že ConneCT bude obsahovat algoritmus pro automatickou identifikaci zbraní. Systém by měl dále otevřít cestu i nezávislým vývojářům. Ti dostanou možnost vyvíjet nezávislé aplikace pro jeho zefektivnění a případnou eliminaci nových hrozeb, pokud se takové objeví.

Jednou z praktických výhod pro běžného cestovatele by mělo být i to, že nebude potřeba ze zavazadel vyndávat elektronická zařízení. Takže vám odpadne neustálé přerovnávání mobilů, notebooků a fotoaparátů.

To, že nejde jen o technologický výstřelek, ale o reálnou možnost, jak zefektivnit systém bezpečnostních kontrol na letištích, potvrdil i americký Úřad pro bezpečnost v dopravě. Ten skener ConneCT certifikoval jako přístroj, který splňuje detekční standardy a umožnil jeho praktické testování v provozu. Pokud půjde vše hladce, brzy se objeví ve zkušebním provozu na několika amerických letištích.

Zdroje:
dTest, Consumerist

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články