Obyvatelé Prahy dluží o milion více, než lidé ve zbytku republiky

4. 12. 2017 – 0:00 | Bydlení | red | Diskuze:

Obyvatelé Prahy dluží o milion více, než lidé ve zbytku republiky
Ilustrační foto: pražská ulice | zdroj: freeimages.com

Pražské nemovitosti jsou nejdražší v Česku. To se odráží i na úvěrech na bydlení. Pražané dluží za bydlení v průměru o milion korun více než zbytek republiky. Problémy se splácením ale na rozdíl od Karlovarského či Ústeckého kraje nemají. Čím to je?

Největší podíl mají na dlouhodobém dluhu obyvatelé Prahy. Jejich dluh činil 309 miliard korun, tedy téměř pětinu celkového dluhu z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Na paty Pražanům šlapou obyvatelé Středočeského kraje, kteří dluží 261 miliard korun a na celkovém dlouhodobém dluhu se podílí 16 procenty.

Z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací za třetí čtvrtletí letošního roku také vyplynulo, že pouze dvě procenta z celkového objemu dlouhodobého dluhu připadá na obyvatele Karlovarského kraje. O jeden procentní bod je překonali obyvatelé Vysočiny, kde v meziročním srovnání rostl dlouhodobý dluh nejrychleji, a to o 12 procent.

Obyvatelům Prahy a Plzeňského kraje se zvýšil dluh o téměř 11 procent. V Karlovarském kraji rostl dluh naopak nejpomaleji (o 6,1 procenta). Na chvostu se s růstem o 7,8 procenta drží také kraj Ústecký.

Praha matkou měst

„Vysoký objem dlouhodobého dluhu u obyvatel Prahy je dán specifickou situací na pražském realitním trhu a také tím, že ceny nemovitostí jsou zde výrazně vyšší než ve zbytku republiky,“ vysvětluje Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací, a dodává: „Přestože Praha generuje zdaleka největší objem dlouhodobého dluhu, má spolu s Ústeckým krajem nejnižší podíl obyvatel s dlouhodobým dluhem a v počtu klientů jí patří až čtvrté místo.“

Průměrná výše úvěru na bydlení v Praze činí 2,6 milionu korunu, což je o milion korun více než celostátní průměr. V porovnání s Ústeckým či Karlovarským krajem, kde průměrný úvěr nepřekračuje hranici 1,1 milionu korun, dluží Pražané dokonce 2,5 více.

Praha vede i žebříček dlouhodobého dluhu přepočteného na jednoho obyvatele, který činí 241 tisíc korun. Ústecký kraj, kde průměrná částka dlouhodobého dluhu na obyvatele dosahuje 98 tisíc korun, tak Praha opět překonává 2,5krát.

Krátkodobým dluhům kralují Středočeši

Počet klientů s krátkodobým dluhem se meziročně mírně snížil o tři procent, a to ve všech krajích nejvíce však v Praze. Průměrná částka krátkodobého dluhu na jednoho klienta přesto vzrostla o sedm procent na 177 759 korun.

Největší podíl na krátkodobém dluhu měli Středočeši s 13 procenty a obyvatelé Moravskoslezského kraje s 12 procenty. Nejméně dlužili lidé v Karlovarském kraji (tři procenta), na Vysočině a v Pardubickém kraji (shodně čtyři procenta).

Nejvíce si půjčovali lidé na Vysočině, a to v průměru 194 tisíc korun na jednoho klienta, dále v Jihočeském a Středočeském kraji, kde průměrná částka na jednoho klienta dosáhla 192 tisíc korun.

„Přestože klienti z Vysočiny si v průměru půjčují nejvyšší částky, je Vysočina zároveň krajem, ve kterém má krátkodobý dluh pouze 18 % obyvatel. Díky tomu se spolu se Zlínským a Pardubickým krajem řadí mezi kraje s nejnižší průměrnou částkou krátkodobého dluhu na obyvatele,“ říká Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Na jednoho obyvatele Zlínska připadá v průměru krátkodobý dluh ve výši 33 tisíc korun, Vysočiny a Pardubicka pak 35 tisíc korun. Nejvyšší průměrný dluh na obyvatele vykazuje Karlovarský kraj (50 tisíc korun), kde má navíc krátkodobý dluh každý třetí obyvatel.

-Jana Zámečníková | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články