Ombudsman: Rodiny, senioři a nemocní jsou teď ohroženi chudobou

16. 5. 2012 – 10:52 | Životopisy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ombudsman: Rodiny, senioři a nemocní jsou teď ohroženi chudobou
Ze zjištění právníků Kanceláře veřejného ochránce práv vyplynulo, že podle statistických údajů za rok 2011 je zřejmé, že rodiny s dětmi se po zrušení sociálního příplatku propadly do hmotné nouze, tedy k takzvaným chudinským dávkám. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Sociální reforma spuštěná českou vládou příliš nepočítá s kumulací dopadů na občany. Zejména rodiny s dětmi, senioři a nemocní lidé jsou proto ohroženi chudobou, k takovému závěru dospěli pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv při dlouhodobém sledování změn sociálních zákonů.

"Nepromyšlenost sčítání dopadů a neexistence nástrojů sociální pomoci vede k tomu, že zejména rodiny s dětmi, senioři a zdravotně postižení lidé jsou ohroženi chudobou," řekl agentuře Mediafax ombudsman Pavel Varvařovský.

Ze zjištění právníků Kanceláře veřejného ochránce práv vyplynulo, že podle statistických údajů za rok 2011 je zřejmé, že rodiny s dětmi se po zrušení sociálního příplatku propadly do hmotné nouze, tedy k takzvaným chudinským dávkám.

Zákonodárci rovněž nepromysleli dostatečně konkrétní dopady na lidi, které nastaly součtem změn v sociálních transferech. Stát totiž například starým a nemocným lidem současně snížil příspěvek na péči a zároveň zavedl doplatky na léky. "Neprovázanost právní úpravy a současně neexistence nástrojů sociální pomoci může vést k tomu, že stále více důchodců a nemocných lidí se bude propadat do chudoby," upozornil Varvařovský s tím, že na tyto skupiny obyvatel tvrdě dopadá snížení příspěvků na péči, hrazení doplatků za léky, zvýšení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici, končící deregulace nájemného a s tím spojená neschopnost hradit tržní činži.

Velkým problémem je podle ombudsmana také zrušení rodičovského příspěvku do sedmi let dětem, které jsou dlouhodobě zdravotně postižené a současné zrušení sociálního příplatku pro rodiny s těmito dětmi. Tyto dvě dávky měl sice nahradit příspěvek na péči bez jakéhokoliv ekonomického dopadu na děti, to se však podle Varvařovského nestalo.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články