Podle vědců se dá štěstí "koupit". Kolik peněz je potřeba?

27. 2. 2018 – 14:06 | Životní styl | red | Diskuze:

Podle vědců se dá štěstí "koupit". Kolik peněz je potřeba?
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Říká se, že za peníze si štěstí nekoupíte, vědci ale potvrdili opak. Stanovili přesnou částku, která člověku stačí, aby byl spokojený. Celosvětový průzkum ukázal, že spokojenost zajistí roční příjem 1,2 milionu korun. Ideální příjem pak dosahuje téměř dvou milionů.

Vědci z Purdueovy univerzity využili data agentury Gallup World Poll, která posbírala odpovědi od 1,7 milionu lidí ze 164 zemí světa. Respondentů se ptali, jaký příjem by jim dokázal zajistit spokojený život bez stresu a strachu z budoucnosti, píše portál Science Alert.

A zjistili, že existuje nejen minimální částka, která zabezpečí spokojenost, ale také množství peněz, které už je moc. "Z toho, co hlásají v televizi a tvrdí v reklamách, by se zdálo, že neexistuje žádný strop, co se týče peněz, ale teď víme, že tu určité hranice jsou," uvedl psycholog a šéf výzkumu Andrew Jebb.

Tým psychologů podle odpovědí stanovil ideální roční příjem. "Zjistili jsme, že ideální příjem je 95 tisíc dolarů (asi dva miliony korun). Pro každodenní štěstí pak stačí 60 až 75 tisíc dolarů (1,2 až 1,5 milionu korun)," sdělil Jebb.

Jde o částku na jedince, pro rodiny by bylo zřejmě ke spokojenosti nutné větší množství peněz. Ideální roční příjem se ale výrazně liší podle toho, kde respondenti žijí či podle toho, z jakých pocházejí poměrů.

V Austrálii dosahovala částka 125 tisíc dolarů (2,5 milionu korun), v Severní Americe a západní Evropě 100 tisíc dolarů (2 miliony korun), 70 tisíc dolarů (1,4 milionu korun) v jihovýchodní Asii a jen 45 tisíc dolarů (900 tisíc korun) ve východní Evropě a 35 tisíc dolarů (700 tisíc korun) v Latinské Americe.

Obecně byli s nižšími částkami spokojeni muži (1,8 milionu korun) oproti ženám (2 miliony), lidé s nižším vzděláním (1,4 milionu korun) oproti těm se středním vzděláním (1,7 milionu) a vyšším vzděláním (2,3 milionu korun).

Zdroje:
Science Alert

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články