Podnikatelé získají hypotéku hůře, než zaměstnanci

18. 8. 2016 – 14:43 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Podnikatelé získají hypotéku hůře, než zaměstnanci
zdroj: freeimages.com

Získání hypotéky je v roli podnikatele mnohem složitější než pro zaměstnance. Minimálně stejně složité však je nedostat se do situace, kdy není úvěr z čeho splácet. Podnikatelé na to příliš nedbají a nemyslí na zadní vrátka.

Získat hypotéku jako živnostník je často složitější, než když o ni žádá zaměstnanec. A to i v případě, kdy je výše jeho měsíčního příjmu prokazatelně vyšší než mzda u plného úvazku. Často tak raději o hypotéku žádá ten z páru, který nepodniká, případně žádají oba společně, přičemž jeden je OSVČ a druhý zaměstnanec. Pro jedince či nesezdaný pár je pak situace komplikovanější. Z pohledu banky je finanční situace zaměstnance stabilnější a nemusí prokazovat vysoké příjmy. U podnikatele je to ale jiné. Když už se ale OSVČ podaří hypotéku získat, podléhá většímu riziku výpadku příjmů než běžný zaměstnanec.

Při žádosti o hypotéku musí OSVČ dodat minimálně jedno daňové přiznání. Zaleží však na bance a jejích požadavcích. U podnikatelů také záleží, zda se jejich příjem vypočítává formou paušálu, nebo uplatňují skutečné náklady. Je to tedy složitější, než u lidí v zaměstnaneckém poměru. Zaměstnancům stačí, když být zaměstnaný alespoň tři měsíce. Přičemž jedinou podmínkou je, že nesmí být ve zkušební době. Pak už záleží na každé bance, zda je příjem dostačující, či nikoli. Získáním hypotečního úvěru starosti nekončí.

OSVČ bez rezerv

Podnikatel není chráněn výpovědní lhůtou a o zakázky může přijít prakticky ze dne na den. Další komplikací jsou i pozdě placené faktury od odběratelů. Jak prokázal průzkum pojišťovny MetLife z počátku letošního roku, většina podnikatelů přitom nemá vybudované rezervy pro případ, že by z jakéhokoliv důvodu přišli o zakázky.

„Průzkum odhalil, že nadpoloviční většina oslovených OSVČ má finanční rezervy pro případ výpadku příjmů pouze na období maximálně tří měsíců. Téměř 40 procent respondentů tyto situace řeší pomocí osobních či rodinných úspor. Každý desátý živnostník byl v posledních pěti letech nucen se alespoň jednou zadlužit, aby výpadek svých příjmů pokryl,“ říká Martin Švec, ředitel produktového oddělení pojišťovny MetLife. Důsledky však zdaleka nemusí souviset jen s nedostatkem zakázek.

-Monika Hrušová | více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články